Do wątróbki z patelni dorzucam nieoczywiste warzywa. Poprawiają smak i apetyczność dania

Do wątróbki z patelni dorzucam nieoczywiste warzywa. Poprawiają smak i apetyczność dania

Dodano: 
Wątróbka z warzywami
Wątróbka z warzywami Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Wątróbka to jeden z moich ulubionych obiadów. Uwielbiam jej aksamitną konsystencję i wyrazisty smak. Latem dodaję do niej kolorowe warzywa, dzięki czemu danie zyskuje na smaku i wyglądzie.

Choć niektórzy nie cierpią wątróbki, ja ją bardzo lubię. Odpowiada mi jej smak i konsystencja i to, że szybko zamienia się ją w pyszne danie. Na dodatek jest tania i bardzo sycąca. Latem do wątróbki z patelni dodaję nie tylko cebulę, ale też kolorowe warzywa, które błyskawicznie podnoszą jej wygląd i smak. To danie mogłabym jeść o wiele częściej.

Jak często można jeść wątróbkę?

Wątróbka to smaczne i niezwykle pożywne mięso podrobowe. Zawiera wartościowe białko, jest też bogata w witaminy i sole mineralne. Stanowi bardzo dobre źródło żelaza, witaminy A i witaminy B12. Jednak ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza i witaminy A, nie powinna być spożywana częściej niż raz w tygodniu. Osoby dorosłe nie powinny jeść jej jednorazowo więcej niż 100-150 g. To dlatego, że nadmiar tych składników jest dla nas równie szkodliwy, jak niedobór. Składnikiem ograniczającym spożycie wątróbki jest też cholesterol, którego podrób ten zawiera pokaźne ilości. Wątróbka nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i dzieci.

Jak zrobić wątróbkę z warzywami z patelni?

Wątróbkę zwykle przyrządzam na patelni, bo robi się ją naprawdę szybko. Najpierw ją obsmażam, a potem dodaję warzywa i całość trzymam na patelni kilkanaście minut, by wszystkie składniki zrobiły się miękkie.

Przepis: Wątróbka z fasolką i papryką

Wątróbka smażona na patelni z dodatkiem cebuli, fasolki szparagowej i papryki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywFasolkę oczyść, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 5 minut, odcedź, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę lub piórka. Paprykę umyj, oczyść z nasion, pokrój w paski. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Smażenie wątróbkiWątróbkę oczyść z błon, opłucz, osusz. Oprósz ją pieprzem, a potem mąką. Patelnię rozgrzej, połóż na niej wątróbkę i chwilę obsmaż ją na sucho. Potem dodaj 2-3 łyżki oleju i zrumień wątróbkę z każdej strony.
  3. Dodawanie warzywDo podsmażonej wątróbki dodaj cebulę, fasolkę i paprykę. Całość wymieszaj, smaż 5 minut, a potem oprósz pieprzem i tymiankiem i smaż na małym ogniu jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przed podaniem danie posyp solą i natką pietruszki.

Te dodatki też doskonale pasują do wątróbki

Klasycznymi dodatkami do wątróbki jest cebula i jabłko. Składniki te wyjątkowo dobrze komponują się ze smakiem i konsystencją tego mięsa. Jednak wątróbka lubi też towarzystwo pieczarek, ziemniaków, buraków czy pomidorów. Jej smak warto także podkręcić wędzonym boczkiem, a także ziołami np.: tymiankiem, majerankiem, oregano.

Czytaj też:
Prosty przepis mojej szwagierki na wątróbkę z indyka. Dałabym jej za niego medal
Czytaj też:
Zamiast smażyć wątróbkę z cebulą, duszę ją w pikantnym sosie. Mąż ciągle o nią pyta