1 listopada większości osób upływa na odwiedzaniu grobów bliskich. Niektórzy spędzają na cmentarzach kilka godzin. Przemieszczając się z jednego cmentarza na drugi, warto się trochę posilić. I tu bardzo dobrze sprawdzą się serowe ciasteczka. Tę wytrawną przekąskę szykuję zwykle z wyprzedzeniem, a potem pakuję do torebki.
Dlaczego serowe ciasteczka są takie pożywne?
Serowe ciasteczka to doskonała przekąska, którą można zaspokoić głód. To dlatego, że jest wytrawna i bardzo pożywna. Zawiera bowiem spory dodatek żółtego sera, który dostarcza nam energii i wartościowego białka. Dzięki tym ciasteczkom szybko odzyskujemy siły. Poza tym przekąska ta stanowi też doskonałe źródło węglowodanów złożonych, a także wapnia i fosforu.
Jak zrobić chrupiące, serowe ciasteczka?
Chrupiące, serowe ciasteczka szykuję na zasadzie ciasta kruchego. Ciasto to ma spory dodatek tłuszczu, zwykle masła. Tłuszczu dostarcza też żółty ser, który dodatkowo wprowadza ciekawy, wyrazisty smak i sprawia, że ciasteczka są wyjątkowo kruche. Przygotowane ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm, a potem kroję je w niezbyt długie paski. Tak otrzymane ciastka układam na blasze do pieczenia, smaruję jajkiem, posypuję startym serem i wstawiam na ok. 15-20 minut do piekarnika. Po tym czasie są gotowe do jedzenia.
Przepis: Serowe ciasteczka
Kruche ciasteczka z dodatkiem tartego, żółtego sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 70 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 150 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 100 g drobno startego sera cheddar lub edamskiego
- 50 g drobno startego sera parmezan
- 1/4 łyżeczki soli
Do dekoracji:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
- 30 g drobno startego sera cheddar lub gouda
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą i sól. Dodaj pokrojone na kawałki, zimne masło i posiekaj. Potem rozkrusz w placach, by powstał piasek. Do masy dodaj żółtka i starte sery. Wyrób szybko gładkie, zwarte ciasto.
- Formowanie ciasteczekCiasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Pokrój na małe prostokąty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posyp startym serem. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak przechowywać serowe ciasteczka?
Ciasteczka z dodatkiem żółtego sera to przekąska, którą z powodzeniem można przygotować z wyprzedzeniem. Trzeba ją tylko odpowiednio przechowywać. Po upieczeniu ciasteczka należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Można je studzić na kratce, ale nie jest to konieczne. Potem trzeba je przełożyć do szklanego słoja, czy zamykanego, ceramicznego naczynia i trzymać w temperaturze pokojowej lub w miarę możliwości niższej do 2 tygodni.
Czytaj też:
Rolka gotowego ciasta i dwa dodatki. Ekspresowo robię z nich chrupiącą, wytrawną przekąskęCzytaj też:
Wieczorem robię pożywną przekąskę, rano pakuję ją dzieciom do szkoły. Uwielbiają te kulki mocy
