W tych kotletach nie ma grama mięsa, a są niezwykle pożywne. Taki obiad to doskonała odmiana

W tych kotletach nie ma grama mięsa, a są niezwykle pożywne. Taki obiad to doskonała odmiana

Dodano: 
Jarskie kotlety
Jarskie kotlety Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Czy próbowaliście kiedyś kotletów, które nie są przyrządzone z mięsa? Jeśli nie, zróbcie to chociaż raz, a zachwycicie się ich bogatym smakiem. Co więcej, takie kotlety potrafią być równie pożywne, jak te klasyczne.

Jeśli kotlety to ze schabu lub mielone. Takie skojarzenie ma większość Polaków. Jednak to proste danie w chrupiącej skórce można też przygotować z rozmaitych mięs, a nawet bez udziału mięsa. Doskonale wiedzą o tym weganie i wegetarianie, ale mięsożercom też czasami przyda się mała odmiana. Bo trzeba przyznać, że kotlety zrobione z produktów roślinnych są bogatsze w smaku. Dziś proponuję niezwykle pożywne i zdrowe kotlety na bazie dwóch składników – soczewicy i kaszy jaglanej.

Z jakich produktów roślinnych można zrobić kotlety?

Pożywne kotlety bez dodatku mięsa można zrobić ze składników, które są bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze. Należą do nich przede wszystkim warzywa strączkowe, czyli soczewica, ciecierzyca, fasola i groch. Dobrym składnikiem na kotlety są też produkty zbożowe, np. kasza jaglana, kasza gryczana, ryż brązowy czy płatki owsiane. Smaczne kotlety wyjdą też z warzyw, np.: marchewki, buraków, ziemniaków, szpinaku. Jarskie kotlety warto wzbogacić grzybami, orzechami albo pestkami. Powyższe produkty można mieszać i łączyć w dowolny sposób. Wszystko zależy od naszej pomysłowości i upodobań smakowych.

Jak zrobić kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej?

Przygotowanie kotletów z soczewicy i kaszy jaglanej należy zacząć od ugotowania obu głównych składników. Potem należy je połączyć, doprawić, uformować z nich kotlety i usmażyć je na oleju.

Przepis: Kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

Pożywne, bezmięsne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Indyjska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówSoczewicę opłucz, gotuj w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka (ok. 15 minut). Odcedź ją, wystudź. Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj na sypko w 2 szklankach osolonej wody. Zdejmij z ognia, pozostaw na 10 minut pod przykryciem. Przemieszaj kaszę widelcem, wystudź.
  2. Smażenie dodatkówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj do niej posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj startą na małych oczkach marchewkę i smaż całość ok. 3 minuty, przestudź.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce umieść ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i usmażone warzywa. Dodaj przyprawy i całość dobrze wymieszaj. Masę połącz z mąką, by zrobiła się kleista.
  4. Formowanie i smażenie kotletówZ warzywnej masy uformuj kotlety. Smaż je na patelni z olejem po 4 minuty z każdej strony, aż będą miały rumianą skórkę. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z surówką i sosem.

Co warto dodać do jarskich kotletów?

Do większości jarskich kotletów warto dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub podsmażoną cebulkę. Doskonale będzie też pasować posiekana zielenina, np. natka pietruszki, koperek czy kolendra. Dla wzmocnienia smaku można też zastosować musztardę, sos sojowy czy majonez. Poza tym bezmięsne kotlety warto doprawić ziołami i przyprawami, również tymi pikantnymi. Kleistości masie doda jajko, a w razie potrzeby doskonale zagęści ją doskonale znana bułka tarta.

Czytaj też:
Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, robię z nich proste kotlety. Nadziewam je pysznym farszem
Czytaj też:
To najlepsze kotlety bez mięsa, jakie robię. W przepisie ważny jest jeden szczegół

Źródło: smaki.pl