Zamiast smażyć wątróbkę z cebulą, duszę ją w pikantnym sosie. Mąż ciągle o nią pyta

Zamiast smażyć wątróbkę z cebulą, duszę ją w pikantnym sosie. Mąż ciągle o nią pyta

Dodano: 
Duszona wątróbka
Duszona wątróbka Źródło: Shutterstock / Tatiana Volgutova
Wątróbka drobiowa jest pyszna i odżywcza. Zwykle smażę ją z cebulą i jabłkiem, jednak ostatnio zrobiłam ją zupełnie inaczej. Przygotowałam wątróbkę duszoną w pikantnym sosie i mój mąż był oczarowany.

Wątróbka to dość kontrowersyjne mięso. Ponieważ należy do podrobów, niektórzy nigdy nie wezmą jej do ust. Są jednak i tacy, którzy uwielbiają jej smak. Odpowiednio przyrządzona potrafi być bowiem soczysta, kremowa i wprost rozpływać się w ustach. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania wątróbki jest jej smażenie na patelni. Ja jednak postanowiłam przyrządzić ją inaczej niż zwykle i to był strzał w dziesiątkę. Wątróbka duszona w pikantnym sosie tak przypadła do gustu mojemu mężowi, że wciąż dopytuje, kiedy znów ją zrobię.

Czy wątróbka drobiowa jest zdrowa?

Wartość odżywcza wątróbki jest tak samo dyskusyjna, jak cały ten podrób. Niektórzy zarzucają jej bowiem, że jest niezdrowa, bo magazynuje toksyny, a także zawiera dużo cholesterolu. Zaletą, ale też i wadą może być fakt, że stanowi bogate źródło witaminy A i żelaza. Nasz organizm potrzebuje tych składników, jednak jedzone w nadmiarze, mogą być dla nas szkodliwe. Z powyższych powodów po wątróbkę nie powinniśmy sięgać zbyt często, ani jadać jej w dużych ilościach.

Warto z pewnością docenić jednak fakt, że wątróbka jest niskokaloryczna, bogata w białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także w składniki mineralne, np.: fosfor, magnez, potas, cynk, żelazo, selen. W jej składzie znajdziemy też antyoksydanty, które chronią przed działaniem wolnych rodników i przed nowotworami.

Jak przygotować wątróbkę drobiową duszoną w sosie?

Przyrządzając wątróbkę duszoną w sosie, najpierw przygotowałam sos, a potem obsmażyłam mięso. Potem dusiłam wątróbkę w sosie przez kilka minut.

Przepis: Wątróbka w pikantnym sosie

Wątróbka drobiowa duszona w pikantnym sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
520 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 słodkiej papryki
  • kawałek ostrej papryki lub ostra mielona papryka
  • 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuCebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją w rondelku na 2 łyżkach oleju. Dodaj posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę przesmaż. Dodaj przecier pomidorowy, posiekaną ostrą paprykę, trochę soli i pieprzu. Duś sos kilka minut, aż będzie gęsty.
  2. Obsmażanie wątróbkiWątróbkę oczyść, opłucz, osusz. Podziel ją na mniejsze kawałki, oprósz mąką. Obsmaż ze wszystkich stron na patelni z olejem.
  3. Duszenie wątróbki w sosieObsmażoną wątróbkę wrzuć do sosu, zamieszaj i gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem.

Kilka wskazówek dotyczących przyrządzania wątróbki

Wątróbka drobiowa to delikatne mięso, które nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Łatwo bowiem wtedy wysycha i robi się niesmaczna. Sprawdź, o czym jeszcze warto pamiętać, przyrządzając wątróbkę. Oto cenne wskazówki:

  • Wątróbkę przeznaczoną do smażenia należy dokładnie osuszyć. Inaczej będzie pryskać na patelni. Wcześniej można ją obtoczyć w mące, która z jednej strony wchłonie nadmiar wilgoci, a z drugiej zatrzyma soki we wnętrzu mięsa.
  • Obsmażając wątróbkę, obracaj ją na drugą stronę przy użyciu łopatki. Widelcem możesz ją nakłuć, co spowoduje wypłynięcie z mięsa soków, a także pryskanie tłuszczu.
  • Potrawy z dodatkiem wątróbki należy solić dopiero wtedy, gdy mięso jest już niemal miękkie. Sól wyciąga bowiem z mięsa płyn i może spowodować, że stanie się zbyt sucha i niesmaczna.

Czytaj też:
Z tanich składników zrobisz chrupiącą przekąskę. Potrzebujesz ryż i wątróbkę
Czytaj też:
Do smażonej wątróbki obowiązkowo dodaję jeden składnik. Patent na tani obiad