Ryż to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań na całym świecie. Jest smaczny i uniwersalny w zastosowaniu. Jego podstawowym składnikiem są węglowodany złożone, które dostarczają nam sporo energii. Biały ryż nie zawiera przy tym zbyt dużo błonnika, ani witamin. Jest więc takim kalorycznym wypełniaczem dla naszego żołądka. Dlatego, gdy chcę ograniczyć nieco kaloryczność posiłków, sięgam po ryż z kalafiora. Robię go sama w prosty sposób, a doskonale zastępuje rozmaite dodatki do obiadu.
Dlaczego warto zastąpić ryż, ryżem z kalafiora?
Tradycyjny ryż ma różną wartość odżywczą, w zależności od odmiany. Najpopularniejszy i najbardziej lubiany na całym świecie jest ryż biały, długoziarnisty. 100 g surowego ryżu to ok. 350 kcal, zaś 100 g porcja ugotowanego ryżu dostarcza ok. 130 kcal. Ryż ten składa się w głównej mierze z węglowodanów złożonych. Zawiera też trochę białka i potasu. Jest lekkostrawny
Kalafior to niskokaloryczne warzywo. 100 g dostarcza tylko ok. 25 kcal. Jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie, a także zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać właściwy poziom cukru we krwi. Ma też niski indeks glikemiczny. Kalafior zawiera również potas, magnez i fosfor, a więc minerały, które dobrze wpływają na serce, mięśnie i kości. W jego składzie znajdziemy też witaminy C, K i z grupy B zwiększające naszą odporność, wspierające zdrowie układu nerwowego i skóry.
Ryż z kalafiora to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego ryżu. Jest odpowiedni zwłaszcza dla osób odchudzających się i chcących utrzymać właściwą wagę. Wyjdzie na zdrowie diabetykom, osobom będącym na diecie niskowęglowodanowej i ketogenicznej, a także tym z celiakią i nietolerancją glutenu.
Jak zrobić ryż z kalafiora?
Przygotowanie ryżu z kalafiora sprowadza się do rozdrobnienia i zmiękczenia tego warzywa.
Przepis: Ryż z kalafiora
Zamiennik tradycyjnego ryżu przygotowany z kalafiora
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 mały kalafior
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie kalafioraKalafior oczyść z liści i głąba, opłucz, osusz, podziel na różyczki. Rozdrobnij go w robocie kuchennym na kawałki o wielkości ziaren ryżu. Możesz też zetrzeć go na tarce o dużych oczkach lub drobno posiekać.
- Smażenie kalafioraNa dużej patelni rozgrzej oliwę, wsyp rozdrobniony kalafior. Często mieszając, smaż go 5-7 minut, aż zmięknie, ale pozostanie chrupiący. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Wskazówka: Zamiast smażyć posiekany kalafior, można go też wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować, aż nieco zmięknie. Po odcedzeniu podawać do potraw. Wtedy będzie lżejszy dla żołądka i mniej kaloryczny.
Do czego wykorzystać ryż z kalafiora?
Ryż z kalafiora może stanowić niskokaloryczny i niskowęglowodanowy zamiennik tradycyjnego ryżu. Warto podawać go jako dodatek do potraw, np. pieczonych mięs, drobiu, ryb, potraw z warzyw. Sprawdzi się też w daniach z patelni typu stir-fry, a także w sałatkach i daniach wegetariańskich. Można go też dodawać do zup i gulaszy, by zwiększyć ich gęstość, bez podnoszenia kaloryczności.
Czytaj też:
Jak ugotować ryż na sypko? Wystarczy pamiętać o 3 zasadachCzytaj też:
Dodaj do ryżu proste składniki i usmaż. To pożywne danie zaskoczy cię smakiem