Te kotlety mielone zawsze wychodzą soczyste. I masz czym polać ziemniaki

Te kotlety mielone zawsze wychodzą soczyste. I masz czym polać ziemniaki

Dodano: 
Kotlety mielone w sosie
Kotlety mielone w sosie Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Poznajcie kotlety mielone w nieco innej, moim zdaniem smaczniejszej wersji. Nie mają chrupiącej panierki, za to są mięciutkie i soczyste. Dużą ich zaletą jest sos, którym można polać obiadowe ziemniaki.

Jeśli szukacie pomysłu na to, jak odmienić i ulepszyć kotlety mielone, mam dla was smaczną propozycję. Zamiast smażyć je w panierce, uduście je w sosie. Dzięki temu nie ma szansy, że wyjdą suche i twarde, a apetyczny sos doda smaku obiadowi.

Jak łatwo ulepszyć kotlety mielone?

Kotlety mielone to tradycyjne, polskie danie, które czasami nie wychodzi takie, jak trzeba. Często można mu bowiem zarzucić zbyt dużą twardość i brak soczystości. Jeśli chodzi o twardość kotletów, to zwykle jest ona wynikiem nie dodania do nich namoczonej i odciśniętej bułki. To właśnie ona spulchnia masę i sprawia, że mięso nie wysycha zbytnio w czasie smażenia. Ja ostatnio zaczęłam dodawać do masy na kotlety mielone bułkę grahamkę. Jej smak nie jest wyczuwalny w potrawie, a wiem, że dzięki temu dodatkowi danie staje się o wiele zdrowsze.

Dla niektórych kotlety mielone są też zbyt kaloryczne i ciężkostrawne. Przyczyną tego w dużej mierze jest smażenie kotletów w panierce. Tarta bułka chłonie dużo tłuszczu, co wzbogaca kotlety w dodatkowe kalorie. A podgrzany do wysokiej temperatury tłuszcz, staje się dla nas ciężkostrawny. Można więc zrezygnować z użycia tartej bułki i zastąpić ją mąką. Ma ona mniejszą zdolność do chłonięcia tłuszczu.

Jak zrobić kotlety mielone duszone w sosie?

Po uformowaniu kotlety mielone dobrze jest obtoczyć w mące i obsmażyć. Dzięki temu lepiej będą trzymać formę i będą smaczniejsze.

Przepis: Duszone kotlety mielone

Kotlety mielone duszone w sosie pomidorowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
440 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 1 grahamka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na kotletyGrahamkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa. Do mielonego mięsa zetrzyj też cebulę, dodaj jajko, pieprz ziołowy, trochę soli i pieprzu. Dłonią dokładnie wyrób masę.
  2. Formowanie i smażenie kotletówDłonie zwilż wodą, nabieraj porcje masy i formuj z niej podłużne kotlety. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni z olejem.
  3. Duszenie kotletówZ patelni możesz zlać nadmiar tłuszczu. Kotlety zalej gorącym bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz trochę soli i pieprzu. Patelnię przykryj, kotlety duś ok. 15 minut na małym ogniu. W połowie duszenia obróć je na drugą stronę.

Z czym podać kotlety mielone duszone w sosie?

Kotlety mielone duszone w sosie doskonale smakują podane z tłuczonymi ziemniakami. Dobrze jednak będą też smakować zaserwowane z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Dodatek do obiadu warto polać sosem, a nabierze smaku i soczystości. Dobrym dodatkiem do tego obiadu będą jarzyny, np. buraczki na ciepło, zasmażana kapusta czy marchewka z groszkiem. Można je jednak zastąpić ulubioną surówką o wyraźnym smaku, np. z kiszonej kapusty czy pora.

Czytaj też:
Zamiast smażyć, wrzucam kotlety mielone do piekarnika. Te gniazdka z jajkiem są u mnie hitem
Czytaj też:
Już nie smażę ciężkich kotletów. Z mięsa mielonego piekę szybki i zdrowy klops