Lekko pikantna surówka z pora. Idealnie pasuje do wielu obiadów

Lekko pikantna surówka z pora. Idealnie pasuje do wielu obiadów

Dodano: 
Surówka z pora, jabłka i marchewki
Surówka z pora, jabłka i marchewki Źródło:Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Surówka z pora to doskonały dodatek do niejednego obiadu. Jej lekko pikantny smak świetnie harmonizuje z daniami mięsnymi, ale nie tylko. Przekonaj się, jak prosto i szybko możesz przygotować to zdrowe dopełnienie posiłku.

Por jest dość pospolitym warzywem, jednak w naszej kuchni nie wykorzystujemy go zbyt często. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu i zup, rzadziej dorzucamy go do zapiekanek i potrawek. Tymczasem doskonale nadaje się też na surówki. W tej postaci jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.

Dlaczego warto jeść pory?

Por jest warzywem niskokalorycznym, które jednocześnie zawiera dużo błonnika. Z tego powodu jest wyśmienity dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jednak ma też liczne walory zdrowotne. Warzywo to jest bogate w beta-karoten, witaminę C, K oraz magnez, potas i żelazo. Składniki te zwiększają odporność i pomagają zwalczać infekcję. Dobrze wpływają też na układ krążenia, wzrok i stan skóry. Ze względu na sporą zawartość przeciwutleniaczy por zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca.

Do jakich dań podać surówkę z pora?

Surówka z pora doskonale pasuje do dań mięsnych, np. kotletów schabowych, mielonych, pulpetów, mięs pieczonych i duszonych. Świetnie komponuje się też ze smażoną czy pieczoną rybą, a także kurczakiem i indykiem. Ostrawy smak pora podniesie smak wytrawnych dań z twarogiem i żółtym serem, a także na bazie jaj.

Przepis: Surówka z pora

Surówka z pora, jabłka i marchewki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Oczyszczanie poraPor oczyść z wierzchnich liści. Odkrój jasną, zwartą część, opłucz ją. Przekrój ją wzdłuż na cztery części, a potem drobno posiekaj. Ciemną część pora również możesz wykorzystać do surówki. Musisz ją tylko przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie wypłukać, a potem posiekać.
  2. Przygotowanie marchewki, jabłka i natkiMarchewkę i jabłko umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Jabłko skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Listki natki opłucz, drobno posiekaj.
  3. Łączenie składników surówki i doprawianieDo pokrojonego pora dodaj marchewkę, jabłko i natkę pietruszki. Całość dopraw do smaku pozostałym sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj z oliwą z oliwek.

Por – warzywo idealne do wielu potraw

Przygotowując surówkę z pora, maksymalnie wykorzystujemy jego walory zdrowotne. Na tym jednak nie kończą się pomysły na wykorzystanie tego warzywa w kuchni.

  • Pora dodajemy zwykle do zup, jednak warzywo to może stanowić podstawę zupy. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie, przygotujcie według naszego przepisu szybką zupę z pora.
  • To apetycznie wyglądające warzywo warto wykorzystać do zapiekanek. Pokrojone w krążki będzie doskonale wyglądać na zapiekankach mięsnych, rybnych czy warzywnych. A przy okazji podniesie ich smak.
  • Por idealnie też nadaje się do zapiekania, np. w sosie beszamelowym lub śmietance. Tak przyrządzony może stanowić jarski posiłek lub dodatek do obiadu.

Czy por jest ciężkostrawny?

Por jest uważany za warzywo lekkostrawne. Jednak zawiera sporo fruktanów, co może prowadzić do dyskomfortu u osób z nietolerancją fruktozy czy cierpiących na zespół jelita drażliwego. Dla niektórych osób warzywo to jest też zbyt ostre w smaku. W takim przypadku wystarczy wybierać jasną część pora, która jest dość łagodna. A przed przyrządzeniem z niej surówki, pokrojone warzywo warto sparzyć. W tym celu trzeba je umieścić na sicie, przelać wrzątkiem i dokładnie odsączyć.

Czytaj też:
Tę zupę z pora robię zawsze, gdy się spieszę. Jest tania, a rodzina ją uwielbia
Czytaj też:
Kotlety mielone zawsze robię z przepisu mojej babci. Dwa składniki sprawiają, że mięso jest bardziej wyraziste w smaku

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl