Marchewkę z groszkiem do obiadu robię na patelni. To przez składnik, który podnosi jej smak

Marchewkę z groszkiem do obiadu robię na patelni. To przez składnik, który podnosi jej smak

Dodano: 
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem Źródło: Shutterstock / MiceliStock
Marchewka z groszkiem to klasyka polskiej kuchni. Wyróżnia się delikatnym smakiem. Ja jednak wolę tę jarzynkę w bardziej wyrazistej wersji. Dlatego podsmażam ją na patelni z popularnym składnikiem.

Marchewkę z groszkiem wszyscy pamiętamy ze szkolnych stołówek. Miękka, w aksamitnym sosie, nieodzowna jako dodatek do pulpetów czy kotletów mielonych. Ja akurat nigdy za nią nie przepadałam, bo była dla mnie mdła. Za dużo było w niej słodyczy, a za mało wyrazistych nut. Dlatego sama w domu robię nieco inną wersję marchewki z groszkiem. I tę zjadam bez oporu, podobnie jak cała moja rodzina.

Czy do marchewki dodać groszek mrożony czy z puszki?

Do marchewki z groszkiem większość osób dorzuca groszek z puszki. Trzeba go jednak dodać pod koniec przyrządzania jarzynki, by się nie rozgotował. Jak dla mnie, jarzynka ta dużo jednak traci przez ten dodatek. Moim zdaniem groszek mrożony jest o wiele lepszym wyborem. Zachowuje bowiem apetyczny kolor i przyjemną twardość. Mrożony groszek najlepiej wsypać do prawie miękkiej marchewki i gotować go 2-3 minuty. Można go też oddzielnie zblanszować i dorzucić do marchewki na koniec gotowania.

Jak przyrządzić wyrazistą marchewkę z groszkiem?

Choć być może niektórzy się oburzą, ja do marchewki z groszkiem dodaję podsmażoną cebulę. To znaczy najpierw podsmażam posiekaną cebulę, a potem dodaję do niej marchewkę i groszek. Dzięki temu dodatkowi jarzynka nie jest już taka mdła.

Przepis: Marchewka z groszkiem do obiadu

Marchewka duszona z groszkiem i cebulą

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i smażenie warzywMarchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, tak by zmiękła. Dodaj do niej marchewkę, przesmaż często mieszając. Smaż kilka minut na małym ogniu, aż marchewka straci twardość. Wtedy wsyp na patelnię mrożony groszek i smaż całość 1-2 minuty.
  2. Duszenie warzyw i zagęszczanie sosuDo warzyw na patelni wlej gorącą wodę. Dodaj trochę soli, cukru i pieprzu i duś, aż warzywa będą miękkie. Wtedy wsyp mąkę na sitko i oprósz nią jarzynkę, wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Jarzynkę dopraw do smaku.

Wskazówka: Jeśli chcesz nieco odmienić smak marchewki z groszkiem, możesz ją podsmażyć z odrobiną świeżego imbiru lub pod koniec doprawić ją skórką otartą z cytryny.

Do jakich potraw podać marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem to dodatek, który pasuje do większości tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Można więc zaserwować ją do duszonej wieprzowiny, pulpetów, kotletów mielonych, a także do pieczonego kurczaka. Pasuje do pieczonych ryb, a nawet do grillowanych kiełbasek czy mięsnych zapiekanek.

Jarzynka ta wyjątkowo dobrze harmonizuje z ziemniakami gotowanymi lub w formie puree. Jednak sprawdzi się też w zestawie z gotowanym ryżem albo kaszą.

Źródło: smaki.pl