Już nie smażę ciężkich kotletów. Z mięsa mielonego piekę szybki i zdrowy klops
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Już nie smażę ciężkich kotletów. Z mięsa mielonego piekę szybki i zdrowy klops

Dodano: 
Klops z płatkami owsianymi
Klops z płatkami owsianymi Źródło:Shutterstock / Stephanie Frey
Mam kolejną, zdrową propozycję dla wielbicieli mięsa mielonego. Tym razem przygotuję z niego obiadowy klops. Będzie lekkostrawny i zrobi się niemal sam, bo upiekę go w piekarniku.

Smażenie to jedna z częściej stosowanych technik kulinarnych. Przygotowane w ten sposób potrawy mają zwykle chrupiącą skórkę i dobrze smakują. Na tym jednak kończą się zalety smażonych dań. Ja poza nimi widzę same wady. Po pierwsze smażone potrawy są ciężkostrawne i jak to się mówi „leżą na żołądku”. Po drugie, gdy smażymy je w panierce, zyskują mnóstwo kalorii, co niestety przekłada się na naszą wagę. Poza tym nie cierpię smażyć. Nie dość, że cały czas muszę pilnować patelni, to jeszcze po takim obiadku sama pachnę jak kotlet. Dlatego coraz częściej i chętniej zamieniam smażenie na pieczenie. Tym razem tą techniką zrobię pyszny obiad z mięsa mielonego.

Co to jest klops?

W uproszczeniu mówiąc, klops to taki wielki kotlet upieczony w piekarniku. Nazywa się go też pieczenią rzymską. Można do niego dodać w zasadzie te same dodatki, co do masy na mielone kotlety. Potem mięsną masę wystarczy tylko przełożyć do formy i upiec. Prawda, że proste?

Klops można zrobić nie tylko z mielonej wieprzowiny, ale też z mielonego mięsa drobiowego czy ryb. Dodaje się do niego zazwyczaj bułkę, jajko, cebulę i przyprawy. Można też oczywiście wzbogacić masę np.: posiekaną zieleniną, podsmażonymi pieczarkami, startą marchewką czy cukinią. Bardzo apetycznie wygląda też klops nadziany, np. gotowanymi na twardo jajkami czy podsmażonymi pieczarkami.

Jak przygotować klops?

Mięso na klops przygotowuję podobnie, jak na kotlety mielone. Wzbogacam je jednak o zdrowe płatki owsiane, a także świeże warzywa: pomidor i cebulę. Dzięki temu potrawa jest zdrowsza i wygląda apetycznie.

Przepis: Klops

Pieczeń rzymska z mielonej wieprzowiny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania

  1. Namaczanie bułki i siekanie warzywBułkę namocz w mleku, dokładnie ją odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, pokrój w większą kostkę. Pomidor umyj, usuń z niego nasionka, pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie masy na klopsDo mięsa z bułką dodaj jajka i przyprawy. Dokładnie wyrób masę. Dodaj do niej pokrojone warzywa i płatki owsiane, wymieszaj.
  3. Pieczenie klopsaPodłużną formę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę, ubij ją łyżką. Klops wstaw do piekarnika, piecz ok. 50 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Z czym podać klops?

Klops można podawać na ciepło lub zimno. Ciepły serwuje się krojony w grube plastry, jako danie obiadowe. Warto do niego podać sos np. pomidorowy, grzybowy, a także gotowane ziemniaki, ryż czy kaszę. Do klopsa świetnie też będzie pasować marchewka z groszkiem, młoda, duszona kapusta czy wszelkiego rodzaju surówki. Klops na zimno można potraktować jako wędlinę. Wówczas należy go pokroić w cienkie plasterki i podawać na pieczywie.

Czytaj też:
Zamiast mielonych robię pulpety z piekarnika. Dodaję do nich ten składnik i chudnę w oczach
Czytaj też:
Biorę kawałek i owijam go masą z mielonego mięsa. Kotlety wychodzą soczyste, jak nigdy