Ta kapusta zasmażana to idealny dodatek do schabowych. Z talerzy znika przed kotletami
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ta kapusta zasmażana to idealny dodatek do schabowych. Z talerzy znika przed kotletami

Dodano: 
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana Źródło:Shutterstock / MariaKovaleva
Zastanawiasz się co podać do obiadu? Jeśli masz już kotlety czy mięso duszone, możesz zrobić kapustę zasmażaną. Ten treściwy dodatek uwielbiają zwłaszcza panowie. Jednak i panie zjedzą go ze smakiem.

Kapusta zasmażana jest jednym z klasyków polskiej kuchni. Ten dodatek, podobnie jak buraczki na ciepło, doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych, ale nie tylko. Tak naprawdę dobrze doprawioną kapustę zasmażaną można zjeść jako samodzielne danie z chlebem. Syci i rozgrzewa, jak mało co.

Z czego zrobić kapustę zasmażaną?

Wersji kapusty zasmażanej jest co najmniej kilka. Różnią się między innymi rodzajem kapusty użytej do zasmażania. Zasmażać można bowiem kapustę świeżą – młodą lub jesienną, a także kiszoną. Będą się one różniły smakiem, jednak zasada ich przyrządzenia pozostanie podobna. Kapustę przesmaża się, poddusza z przyprawami i zaciąga zasmażką z tłuszczu i mąki. Ten dodatek do obiadu nie należy do najlżejszych dla żołądka, ale nie można mu odmówić smaku.

Jak zrobić kapustę zasmażaną z kiszonej kapusty?

Kończy się zima, więc warto zużyć zapasy kiszonej kapusty. Dlatego dziś właśnie z niej przygotujemy kapustę zasmażaną. Będzie wyrazista w smaku, bo nie tylko kwaśna, ale też doskonale doprawiona.

Przepis: Kapusta zasmażana

Kapusta kiszona w wersji zasmażanej

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • majeranek
  • kminek
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówKapustę kiszoną opłucz jeśli jest mocno kwaśna, odciśnij, lekko posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zrumień w garnku na oleju. Dodaj kapustę kiszoną, całość przesmaż, co jakiś czas mieszając.
  2. Duszenie kapustyKapustę podlej gorącą wodą, dodaj listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu oraz kminek i majeranek. Duś na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka.
  3. Zasmażanie kapustyNa patelni rozgrzej smalec, przesmaż na nim mąkę, tak by była lekko rumiana. Rozprowadź ją częścią płynu z kapusty, dodaj do kapusty w garnku, wymieszaj. Kapustę z zasmażką gotuj 5 minut na niedużym ogniu, dopraw do smaku.

Do jakich potraw można podać kapustę zasmażaną?

Kapusta zasmażana doskonale pasuje do tradycyjnych, mięsnych dań obiadowych. Są to np.: kotlety schabowe, kotlety mielone, golonka, żeberka i inne dania z pieczonej lub duszonej wieprzowiny. Kapusta zasmażana podkreśli też smak pieczonej kaczki, gęsi czy smażonej kiełbasy. Idealnie komponuje się z ziemniakami z wody, a także z kopytkami i kluskami śląskimi. Można ją też zjeść z chlebem na przekąskę.

Czytaj też:
Doprawiam buraczki na ciepło tymi dwoma dodatkami. Znikają z talerzy wcześniej niż mięso
Czytaj też:
Zawsze zalewam mięso tą marynatą. Kotlety schabowe wychodzą pyszne i soczyste

Źródło: smaki.pl