Doprawiam buraczki na ciepło tymi dwoma dodatkami. Znikają z talerzy wcześniej niż mięso

Doprawiam buraczki na ciepło tymi dwoma dodatkami. Znikają z talerzy wcześniej niż mięso

Dodano: 
Buraczki
Buraczki Źródło: Shutterstock / pingpongcat
Buraczki na ciepło to tradycyjny polski dodatek do obiadu. Doskonale pasują do kotletów i pulpetów. Odkąd doprawiam je tymi dwoma dodatkami, stały się prawdziwym przebojem w moim domu.

Buraczki na ciepło zwane buraczkami zasmażanymi to jeden z ulubionych dodatków do tradycyjnego, polskiego obiadu. Są nim np. kotlety mielone, kotlety schabowe czy pulpety w sosie. Nie tylko doskonale smakują, ale też bardzo apetycznie prezentują się na talerzu. Choć przepis na buraczki jest dosyć prosty, to każdy doprawia je nieco inaczej. Ja postawiłam na dwa dodatki i trzeba przyznać, że był to strzał w dziesiątkę.

Podstawowy składnik buraczków na ciepło

Są nim oczywiście buraki. I to właśnie od ich smaku, soczystości i barwy zależą walory przygotowanych buraczków na ciepło. Smaczne warzywa po przekrojeniu powinny być soczyste i mieć ciemnobordową, jednolitą barwę z lekko zarysowanymi różowymi wzorkami. Jeśli trafimy na mało słodkie, suche buraki o jasnym przekroju, raczej nie przygotujemy z nich smacznego dodatku do obiadu. Ostatnio coraz popularniejsze w warzywniakach są buraki podłużne i muszę przyznać, że chyba przekonam się do nich na dobre.

Mój sposób na pyszne buraczki na ciepło

Buraczki zasmażane zwykle doprawiałam sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Jednak domownikom przeszkadzał aromat cytryny. Dlatego zaczęłam testować inne dodatki. I tak odkryłam ocet balsamiczny i miód, który się z nim doskonale komponuje. Poniżej mój przepis na buraczki na ciepło.

Przepis: Buraczki na ciepło

Buraczki zasmażane na maśle

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 4-5 dużych buraków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie i tarcie burakówBuraki wyszoruj, opłucz, każdy zawiń osobno w kawałek folii aluminiowej. Piecz je mniej więcej godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia możesz sprawdzić ostrzem noża, czy są już miękkie. Jeśli nie, wydłuż nieco czas pieczenia. Buraki wystudź. Zimne buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Zasmażanie burakówW rondelku lub na patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszając smaż całość, aż mąka lekko się zrumieni. Wtedy dodaj buraki i często mieszając, smaż je kilka minut, aż będą gorące.
  3. Doprawianie buraczkówBuraczki dopraw do smaku octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę podgrzewaj. Podawaj na ciepło.

Czy buraki lepiej gotować czy piec?

Do przygotowania buraczków na ciepło wykorzystuje się wcześniej ugotowane lub upieczone buraki. Choć gotowanie zabiera zwykle nieco mniej czasu niż pieczenie buraków, to ta druga metoda jest korzystniejsza dla smaku i walorów odżywczych tych bordowych warzyw. Smak pieczonych buraków jest esencjonalny, a miąższ bardziej kremowy, o pięknej barwie. W czasie pieczenia nie ma też wymywania z buraków cennych składników odżywczych, jak to ma miejsce przy gotowaniu w wodzie.

Czytaj też:
Ćwikłę z chrzanem robię według przepisu mojej teściowej. Zachwycił mnie jeden dodatek
Czytaj też:
Taki barszcz ukraiński robiła moja babcia. Ten smak nie ma sobie równych

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl