Zamiast mielonych robię pulpety z piekarnika. Dodaję do nich ten składnik i chudnę w oczach
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Zamiast mielonych robię pulpety z piekarnika. Dodaję do nich ten składnik i chudnę w oczach

Dodano: 
Klopsiki z pieca
Klopsiki z pieca Źródło:Shutterstock / from my point of view
Wiosną próbuję odchudzić dania, jak tylko się da. I tak zamiast kotletów mielonych robię pieczone pulpety. Do mięsnej masy wsypuję też 2 łyżki banalnego składnika. To sprzymierzeniec szczupłej sylwetki.

Wiosna to czas, gdy wiele z nas zaczyna myśleć o tym, by zgubić kilka kilogramów. Niestety nie da się tego zrobić bez zmiany diety i nawyków żywieniowych. Ja jednak nie jestem zwolenniczką drastycznych diet, bo nie służą one zdrowiu. Zdecydowanie wolę ulepszać potrawy i zmieniać sposób ich przyrządzania, tak by były mniej tuczące. Jednym z takich pomysłów jest zastąpienie smażonych kotletów mielonych pulpetami pieczonymi w lekkim sosie. Danie jest lekkostrawne, pyszne i chętnie zjada je cała rodzina. To też wielki plus, bo nie muszę gotować oddzielnych potraw dla siebie.

Pomysły na lekkie potrawy z mięsa mielonego

Choć mięso mielone w polskiej kuchni kojarzy się głównie z kotletami mielonymi, to można z niego przyrządzić o wiele zdrowsze potrawy. W pierwszej kolejności wystarczy zrezygnować z panierki i smażenia, by otrzymać lekkostrawne i mniej tłuste danie. W ten sposób można przyrządzić np. pulpety, klopsiki. Smaku doda im sos, który wcale nie musi być bardzo kaloryczny. Wystarczy, że zalejesz mięsne kulki sosem pomidorowym albo jogurtowo-czosnkowym, a danie nabierze doskonałego smaku bez zbędnych kalorii.

Warto też wybrać drobiowe mięso mielone, a do masy dodać np. płatki owsiane lub otręby. Składniki te są bogate w błonnik, który przyspiesza przemianę materii. Zdrowym dodatkiem do mięsa mielonego są też warzywa. Wzbogacają bowiem danie w witaminy i błonnik, a przy tym są niskokaloryczne. Startymi możesz więc urozmaicić mięsne kulki albo pokrojone warzywa przesmażyć z mielonym mięsem i podać np. do ryżu. Pomysłów na mięso mielone w zdrowszej wersji jest naprawdę dużo.

Jak zrobić odchudzające pulpety?

Ważnym dodatkiem do moich pulpetów są otręby pszenne. Tak naprawdę nie dostarczają nam kalorii, bo nie są trawione. Działają jednak w przewodzie pokarmowym, jak miotełka i przyspieszają chudnięcie.

Przepis: Pulpety z piekarnika

Drobiowe pulpety z otrębami zapiekane w sosie jogurtowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki tartej bułki
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy na pulpetyDo mielonego mięsa dodaj jajko, otręby, tartą bułkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Formowanie pulpetów i przygotowanie sosuZ mięsnej masy formuj w dłoniach nieduże pulpety. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Podlej je sosem z jogurtu, bulionu, musztardy i czosnku. Oprósz solą i pieprzem.
  3. Pieczenie pulpetówNaczynie z pulpetami przykryj. Całość piecz ok. 20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem posyp danie posiekaną zieleniną.

Z czym podać lekkostrawne pulpety?

Osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu, mogą zjeść klopsiki z brązowym ryżem, z kaszą gryczaną lub jęczmienną albo z makaronem razowym. Dopełnieniem posiłku powinna być surówka z lekkim sosem z oliwy z oliwek, np. surówka z białej kapusty, surówka z marchewki czy z pomidorów.

Czytaj też:
Miksuję to mięso z prostymi składnikami i robię delikatne kotlety. Uwielbiają je nie tylko dzieci
Czytaj też:
Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką

Źródło: smaki.pl