Miksuję to mięso z prostymi składnikami i robię delikatne kotlety. Uwielbiają je nie tylko dzieci

Miksuję to mięso z prostymi składnikami i robię delikatne kotlety. Uwielbiają je nie tylko dzieci

Dodano: 
Miksowanie mięsa z dodatkami
Miksowanie mięsa z dodatkami Źródło: Shutterstock / Olya Detry
Na kotlety mielone najlepsza jest niby wieprzowina. Ja jednak często robię je z mięsa drobiowego, które sama rozdrabniam. Po wzbogaceniu mięsa kilkoma dodatkami, kotlety wychodzą soczyste i przepyszne.

Kotlety mielone to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych obiadów polskiej kuchni. Zwykle zaleca się, by robić kotlety z mięsa wieprzowego, a najlepiej z łopatki lub karkówki. Dzięki temu bowiem kotlety mają odpowiednią soczystość. Wiadomo jednak, że za tą soczystością stoi spora zawartość tłuszczu. Gdy takie kotlety jada się dość często, niestety nie wyjdą one na zdrowie. Dlatego ja robię lżejszą i zdrowszą wersję kotletów mielonych z mięsa drobiowego.

Jak rozdrobnić mięso drobiowe na kotlety?

W sklepach bez problemu można kupić mielone mięso drobiowe np. z indyka czy z ud kurczaka. W moim sklepie jednak często jest promocja na filet z piersi kurczaka, dlatego chętnie właśnie z tego mięsa robię kotlety. Niestety nie mam maszynki do mielenia mięsa, ale z tym problemem doskonale radzi sobie robot kuchenny. Po prostu wrzucam do niego pokrojone na kawałki mięso i rozdrabnia je raz dwa. Jednak ponieważ mięso z piersi kurczaka jest bardzo delikatne, nie należy go zbyt długo miksować, bo wtedy powstanie zbita papka. Lepsze jest mniej dokładne rozdrobnienie tego mięsa. Podobny efekt tak naprawdę można uzyskać siekając filet z piersi kurczaka ostrym nożem.

Jak zrobić delikatne kotlety z mięsa drobiowego?

Do robota kuchennego wrzucam nie tylko kawałki mięsa drobiowego, ale też kilka dodatków. Dzięki temu od razu mam masę, z której mogę formować kotlety.

Przepis: Kotlety drobiowe

Delikatne kotlety z mielonego fileta z kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • czosnek granulowany
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie mięsaFilety z kurczaka opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Umieść w misie robota i miksuj je pulsacyjnie, by nie rozdrobnić ich na papkę.
  2. Przygotowanie masy na kotletyDo rozdrobnionego mięsa drobiowego dodaj też jajko, majonez, 3-4 łyżki tartej bułki oraz czosnek, paprykę, sól i pieprz. Krótko zmiksuj składniki. Masę odstaw na 15 minut, by tarta bułka napęczniała.
  3. Smażenie kotletówZwilżonymi dłońmi uformuj z masy 8 niedużych kotletów. Panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni ze średnio rozgrzanym olejem.

Co dodać do masy na kotlety drobiowe, by wyszły soczyste?

Do masy na kotlety drobiowe dodaję zwykle majonez, jednak można go zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Soczystości kotletom doda też kawałek startej na małych oczkach cukinii. Jest ona idealnym dodatkiem do kotletów mielonych, bo ma delikatny smak i jest niemal niewidoczna w masie.

Czytaj też:
Zamiast mielonych robię pulpety z piekarnika. Dodaję do nich ten składnik i chudnę w oczach
Czytaj też:
Zapomniana alternatywa dla kotleta mielonego. Przepis na kotlet pożarski dostałem od znajomych