Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Klopsiki w sosie pomidorowym jak u babci. Robię sos, który nie wymaga zagęszczania mąką

Dodano: 
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym Źródło:Shutterstock / istetiana
Klopsiki w sosie pomidorowym to tradycyjne danie kuchni polskiej. Doskonale smakują z tłuczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą i pieczywem. Sprawdź, jak przygotować aromatyczne pulpety w sosie pomidorowym.

Do przygotowania klopsików, które niektórzy nazywają pulpetami, w sosie pomidorowym możesz użyć dowolnego mięsa mielonego. Ja najczęściej robię klopsiki z mięsa wieprzowego (wtedy decyduję na mieloną szynkę) lub wieprzowo-drobiowego, tak jak dawniej przygotowywała je moja babcia Gienia. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Teraz serwuję je swoim dzieciom.

Sos przygotowuję na bazie passaty pomidorowej oraz śmietanki kremówki. Gotowe klopsiki w sosie pomidorowym możesz przełożyć do słoików, zapasteryzować i przechowywać w lodówce.

Wskazówka: w moim przepisie wykorzystuję mięso w kawałki, które następnie mielę, ale możesz kupić gotowe mięso mielone.

Przepis: Klopsiki w sosie pomidorowym

Pulpeciki to danie, które kochają mali i duzi.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na klopsiki:

  • 600 g szynki wieprzowej
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Na sos pomidorowy:

  • 3 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
  • pęczek koperku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMięso wieprzowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz. Czerstwą bułkę kajzerkę namocz w mleku lub w wodzie. Gdy bułka zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru płynu. Cebulę do sosu obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek do sosu obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Koperek umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj.
  2. MieleniePokrojone na mniejsze kawałki mięso zmiel razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą, całym ząbkiem czosnku i odciśniętą bułką kajzerką. Jeżeli robisz klopsiki z gotowego mięsa mielonego, to dodaj do niego startą na tarce o małych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę kajzerkę.
  3. Wyrabianie masy mięsnejDo mięsa, cebuli, czosnku i kajzerki dodaj 1 całe jajko. Wyrób mięso dłonią na gładką, jednolitą masę. Dobrze wyrobione mięso mielone nie klei się do dłoni. Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie, to dodaj nieco bułki tartej lub kaszy manny. Rada: jeżeli masa mięsna jest zbyt gęsta, to dodaj 2-3 łyżki wody.
  4. PrzyprawianieDo wyrobionej masy mięsnej dodaj suszony rozmaryn i mielony kminek oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj masę mięsną z przyprawami.
  5. Formowanie klopsików i obtaczanie w mąceZ masy mięsnej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na talerz lub do miski wsyp mąkę pszenną i obtocz w niej każdą kulkę z mięsa mielonego.
  6. SmażenieNa patelni rozgrzej klarowane masło. Smaż obtoczone w mące klopsiki na średnim ogniu do momentu, aż będą miały złoty kolor. Klopsiki powinny zrumienić się z każdej strony. Usmażone klopsiki zdejmij z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj naczynie pokrywką. Na patelni po smażeniu klopsików podsmaż cebulę i czosnek do sosu pomidorowego. Najpierw zeszklij cebulę na średnim ogniu, a następnie dodaj czosnek i smaż, ciągle mieszając, przez 1-2 minuty.
  7. GotowaniePodsmażoną cebulę z czosnkiem przełóż do płaskiego garnka. Dodaj podsmażone klopsiki i 1 szklankę bulionu. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gdy bulion się zagotuje, zmniejsz moc palnika i przykryj garnek pokrywką. Gotuj pulpety około 10 minut.
  8. Dodanie passaty i doprawienie sosuDo garnka z pulpetami wlej passatę pomidorową. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gdy sos się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15 minut – w czasie gotowania nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Pamiętaj, aby w czasie gotowania mieszać pulpety, żeby nie przywarły do dna garnka. Na 5 minut przed końcem gotowania dopraw sos oregano oraz cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  9. Dodanie śmietany kremówkiGdy mięso zmięknie, a sos odparuje, dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj. Ten składnik możesz również pominąć.
  10. Dodanie koperkuDo zabielonego śmietaną sosu pomidorowego dodaj połowę posiekanego koperku. Wymieszaj i gotuj 2 minuty.

Gotowe klopsiki w sosie pomidorowym podawaj posypane resztą posiekanego koperku. Do klopsików możesz podać ziemniaki z wody, ziemniaczane purée, ulubioną kaszę, ryż lub pieczywo oraz surówkę.

Przydatne wskazówki, jak zrobić pyszne klopsiki w sosie pomidorowym

Jeśli chcesz, by twoje klopsiki były idealne, przeczytaj tych kilka rad.

  • Klopsiki możesz przygotować z mięsa, które akurat masz w lodówce. Może to być np. łopatka wieprzowa, filet z kurczaka lub udziec z indyka, a także mięso mieszane.
  • Zamiast passaty możesz dodać pomidory z puszki lub przecier pomidorowy z kartonu. Jeśli masz nadmiar świeżych pomidorów i możesz poświęcić więcej czasu na gotowanie, to zrób z nich sos. Jeżeli sos ma mało intensywny smak, to dodaj do niego nieco koncentratu pomidorowego.
  • Zarówno do masy mięsnej, jak i sosu pomidorowego możesz dodać ulubione zioła i przyprawy np. słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, suszone pomidory, bazylię, pieprz ziołowy czy oregano.
  • Jeżeli nie przepadasz za sosami zabielanymi śmietaną, to możesz pominąć ten składnik.

Czytaj też:
Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu
Czytaj też:
Z białej kiełbasy robię pyszne klopsiki. W takiej formie dodaję do żurku