Wiosenna surówka z kapusty to moje odkrycie. Na święta zrobię ją z całej główki
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wiosenna surówka z kapusty to moje odkrycie. Na święta zrobię ją z całej główki

Dodano: 
Surówka z kapusty
Surówka z kapusty Źródło:Shutterstock / Timolina
Lubię surówki z kapusty, bo pasują do wielu dań. Zwykle łączę to warzywo z marchewką i cebulą. Ostatnio jednak zestawiłam je z orzeźwiającym dodatkiem. Surówka nabrała wiosennego smaku i wyglądu.

Surówka jest ważnym elementem każdego obiadu. A surówka z kapusty jest naprawdę wyjątkowa. To dlatego, że przygotowany z niej dodatek pasuje do wielu dań, a samo warzywo jest dostępne przez cały rok. Oczywiście najsmaczniejsza jest młoda kapusta, bo ma chrupiące, soczyste listki. I taką ostatnio udało mi się kupić na niedzielną surówkę. Dorzuciłam do niej świeży ogórek i zieleninę. Dzięki temu powstała pyszna, zielona kompozycja.

Z czym warto łączyć kapustę w surówkach?

Chyba najpopularniejszymi dodatkami do surówki z kapusty jest marchewka i cebula. Wszak składniki te tworzą słynną sałatkę Colesław. Jednak ze świeżą, białą kapustą dobrze harmonizować będą też: por, jabłko, orzechy czy rodzynki. Do surówki z kapusty można też dorzucić kukurydzę z puszki, papryka, pomidor, a nawet ogórek kiszony czy świeży. Ten ostatni doskonale idzie w parze z koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki. Zresztą zielenina ogólnie pasuje do surówek z kapusty.

Dopełnieniem surówki powinien być sos. Można go zrobić z jogurtu naturalnego, którego smak warto wzbogacić odrobiną majonezu. Ja jednak wolę lżejszy sos z oleju i soku z cytryny. Olej można zastąpić wyrazistą w smaku oliwą z oliwek, a sok z cytryny – octem jabłkowym lub balsamicznym.

Jak zrobić orzeźwiającą, wiosenną surówkę z kapusty?

Najlepszym wyborem na tę surówkę będzie młoda kapusta. Na szczęście coraz częściej pojawia się już w sklepach i na bazarkach.

Przepis: Wiosenna surówka z kapusty

Surówka z białej kapusty, ogórka, natki pietruszki i szczypiorku

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka młodej kapusty lub 1/2 zimowej
  • 1/2 długiego ogórka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść z wierzchnich liści. Młodą możesz grubiej poszatkować, zimową pokrój dość drobno. Ogórek umyj, nie obieraj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Surówkę oprósz solą i pieprzem, polej olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, wymieszaj. Od razu podawaj.

Do czego podać wiosenną surówkę z kapusty?

Wiosenna surówka z kapusty będzie pasować do większości dań obiadowych. Możesz ją więc podać do kotletów schabowych i mielonych, do pieczonych mięs i drobiu, a także do mięs duszonych w sosie. Dodatek ten podniesie też smak zapiekanek i potrawek.

Czytaj też:
Te trzy produkty zawsze masz w domu. Zrobisz z nich ekspresową surówkę do obiadu
Czytaj też:
Apetyczna surówka z czerwonej kapusty. Prosta, szybka i chrupiąca, jak żadna inna