Na święta kupię filet z kurczaka i przygotuję te roladki. W zeszłym roku zrobiły furorę
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Na święta kupię filet z kurczaka i przygotuję te roladki. W zeszłym roku zrobiły furorę

Dodano: 
Roladki z kurczaka
Roladki z kurczaka Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? To może przygotujecie drobiowe roladki? Są oryginalne i delikatne, a po przekrojeniu wyglądem przypominają jajko. Są wprost stworzone na wielkanocny stół.

Wielkanocny, proszony obiad to prawdziwe wyzwanie dla gospodyni. Nie dość, że trzeba wymyślić coś ciekawego i smacznego, to jeszcze trzeba znaleźć czas na jego przygotowanie. Dobrze więc, by danie było w miarę proste i dało się szybko upiec albo nadawało się do podgrzania. Takie właśnie są drobiowe roladki z warzywnym farszem. Nie ma przy nich dużo pracy, a wyglądają i smakują wybornie.

Z czego przygotować drobiowe roladki?

Na drobiowe roladki najlepszy jest filet z piersi kurczaka lub indyka. Pierwszy jest nieco delikatniejszy i wymaga krótszego pieczenia, niż filet z piersi indyka. Mięso po pokrojeniu w płaty o grubości ok. 1 cm należy lekko rozbić kuchennym młotkiem. Dzięki temu będzie równomiernie cienkie i szybciej się upiecze.

Jak przygotować drobiowe roladki?

Do przygotowania drobiowych roladek potrzebna będzie papryka żółta lub pomarańczowa. Należy ją pokroić w cienkie słupki, dzięki czemu roladki dadzą się ładnie zrolować.

Przepis: Roladki drobiowe

Roladki drobiowe nadziewane papryką, zawijane w szynkę parmeńską

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
325 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 2 strąki żółtej lub pomarańczowej papryki
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie filetówFilety opłucz, osusz, nadaj im regularny kształt, odkrój kawałki tłuszczu. Z każdego fileta skrój zgrubienie (możesz je upiec oddzielnie lub wykorzystać do innej potrawy), a powstały płat przekrój w poprzek na 2 płaty. Rozbij je lekko kuchennym młotkiem. Natrzyj ząbkami czosnku, oprósz, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  2. Krojenie paprykiPapryki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błony. Oczyszczony miąższ pokrój w długie, wąskie słupki.
  3. Formowanie roladekNa każdym płacie mięsa połóż plaster sera, a potem na jednym końcu umieść ok. 10 wąskich słupków papryki. Roladki zacznij zwijać począwszy od końca, na którym leży papryka. Każdą owiń plastrem szynki parmeńskiej.
  4. Pieczenie roladekPrzygotowane roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, przykryj je pokrywą lub folią aluminiową. Piecz 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. 5 minut przed końcem pieczenia usuń pokrywę, by roladki mogły się ładnie zrumienić.

Jak odgrzewać drobiowe roladki?

Są dwie metody przygotowania drobiowych roladek na świąteczny obiad. Pierwsza, to zawinięcie ich wcześniej i wstawienie do piekarnika dopiero tuż przed podaniem. Dzięki temu mięso będzie soczyste i pełne smaku.

Jednak roladki te można też upiec wcześniej i jedynie podgrzać je przed podaniem. Tu jednak ważne jest, by nie podgrzewać ich w zbyt wysokiej temperaturze (idealna to 150-160 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut) i by robić to pod przykryciem. W tym celu upieczone roladki można umieścić w przykrywanym naczyniu żaroodpornym i wstawić je na kwadrans do gorącego piekarnika. Dzięki temu mięso nie zrobi się suche, a jedynie stanie się odpowiednio gorące.

Czym jeszcze można nadziać drobiowe roladki?

Moje roladki nadziałam słupkami papryki. Jednak podobny efekt uzyskacie, gdy użyjecie pokrojonych marchewek. Wcześniej można je obgotować, by nie były zbyt twarde. Jeśli jednak nie zależy wam na „jajecznym wyglądzie” roladek, w środek fileta z piersi kurczaka możecie też zawinąć liście szpinaku, słupki cukinii czy suszone pomidory. Bezpośrednio na filet połóżcie jednak plaster sera żółtego, mozzarelli czy sera pleśniowego. Sprawi on, że warzywa po upieczeniu będą idealnie przylegać do mięsa. Zamiast plastrów suszonej szynki, do zawinięcia możecie użyć pasków wędzonego boczku. Dodadzą potrawie smaku i soczystości i będą się ładnie prezentowały.

Czytaj też:
Sekret idealnych kotletów devolay. To mój przepis na soczyste kotlety drobiowe z rozpływającym się masełkiem
Czytaj też:
Tę potrawkę z kurczaka pamiętam z dzieciństwa. Sama też często robię ten obiad na dwa dni

Źródło: smaki.pl