Kotlet Devolay (de volaille, czasem nazywany kotletem kijowskim) to obowiązkowy element menu większości przyjęć okolicznościowych m.in. wesel. Ja często robię je na rodzinny obiad, ponieważ dzieci kochają kotlety z piersi kurczaka, szczególnie w ten wersji. Sekretem smaku moich kotletów devolay jest schłodzone ziołowe masło oraz panierka z drobno mielonej, jasnej bułki z pieczywa pszennego. Sprawdź mój przepis na to, jak przygotować idealne kotlety de volaille, z których po przekrojeniu wypływa masło aromatyzowane czosnkiem i ziołami.
Rada: do przygotowania kotletów devolay najlepiej użyj mięsa od kur z wolnego wybiegu, które jest bardziej zwarte niż mięso od kur z chowu klatkowego.
Przepis: Devolay
Kotlet devolay ma chrupiącą panierkę na zewnątrz i delikatne, soczyste mięso w środku, z roztopionym masłem wewnątrz. Nadaje ono potrawie niezwykle bogaty smak.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Ukraińska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 filety z kurczaka
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 szklanki klarowanego masła lub oleju do smażenia
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 2 całe jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMięso oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pietruszkę, szczypiorek i koperek umyj, osusz oraz drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie masłaDo chłodnego masła dodaj posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Zawiń masło w folię spożywczą, formując wałek i wstaw do lodówki.
- Rozbijanie i przyprawianie mięsaKażdy filet z kurczaka rozbij tłuczkiem do mięsa na cienki placek. Gotowy kotlet powinien mieć kształt dużego liścia. Posyp rozbite mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Formowanie kotletówWyjmij masło z lodówki. Odwiń z folii i pokrój wzdłuż na 4 kawałki. Ułóż zimne masło niedaleko dolnego brzegu rozbitego mięsa. Podwiń boczne końce mięsa i delikatnie przyklep tłuczkiem. Zwijaj roladki o kształcie wrzeciona, szczelnie zamykając masło w środku mięsa.
- PanierowanieUformowane roladki panieruj dwukrotnie w mące pszennej, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
- SmażenieNa głębokiej patelni z grubym dnem, w garnku z grubym dnem lub we frytkownicy rozgrzej klarowane masło. Smaż po 2 kotlety Devolay w głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut – mięso powinno być rumiane z każdej strony. Jeżeli smażysz kotlety Devolay na mniejszej ilości tłuszczu, to pamiętaj o ich przewracaniu, aby równomiernie się zrumieniły z każdej strony. Gotowe kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
W moim domu kotlet devolay podaję najczęściej z domowymi kolorowymi frytkami lub tłuczonymi ziemniakami oraz obowiązkowo z surówką. Przed podaniem możesz lekko skropić kotlety de volaille sokiem z cytryny.
Cenne wskazówki, przy robieniu kotletów de volaille
Aby twoje kotlety de volaille zachwycały smakiem i wyglądem, pamiętaj o tych zasadach:
- Kotlety de volaille wymagają starannego rozbicia mięsa – filet powinien mieć podobną grubość w każdym miejscu, aby równomiernie się usmażył.
- Do masła możesz dodać ulubione zioła i przyprawy np. świeże listki majeranku lub oregano, czosnek niedźwiedzi, cebulkę dymkę i drobno posiekaną papryczkę chili – taki kotlet devolay zyska unikalny smak. Pamiętaj, aby dobrze schłodzić masło przed formowaniem roladek. Gotowe roladki możesz dodatkowo spiąć wykałaczkami.
- Do panierowania użyj bardzo drobno zmielonej bułki tartej. Kupując bułkę tartą w sklepie, sprawdź, czy powstała z bułek pszennych. Możesz też przygotować bułkę tartą w domu, mieląc suche bułki pszenne w malakserze na drobny pył lub zetrzeć je na najdrobniejszych oczkach tarki.
- Dwukrotne panierowanie kotletów Devolay zapobiega wyciekaniu z ich środka masła. Jeżeli chcesz ograniczyć kalorie, możesz panierować kotlety tylko raz.
Czytaj też:
Na jakim tłuszczu smażyć kotlety schabowe? Sprawdzi się tu ważna zasadaCzytaj też:
Co zamiast jajka do panierki? 5 sprawdzonych sposobów na panierkę bez dodatku jajka