Tę potrawkę z kurczaka pamiętam z dzieciństwa. Sama też często robię ten obiad na dwa dni
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Tę potrawkę z kurczaka pamiętam z dzieciństwa. Sama też często robię ten obiad na dwa dni

Dodano: 
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka Źródło:Shutterstock / Food Impressions
Nie chcesz tracić czasu w kuchni? Przygotuj obiad na 2 dni. W tej roli doskonale spisze się potrawka z kurczaka. Robi się ją szybko i wszystkim smakuje. To mój przepis na smak dzieciństwa.

Pamiętacie potrawkę z kurczaka? Kawałki mięsa zanurzone w aksamitnym sosie z dodatkiem warzyw? Gotowała ją moja babcia i mama, często też jadałam ją na stołówce. Dziś sama chętnie przyrządzam ten obiad na dwa dni dla mojej rodziny. Szybko się go robi, jest smaczny i pożywny i doskonale nadaje się do odgrzewania.

Co dodać do potrawki z kurczaka?

Głównym składnikiem potrawki jest oczywiście kurczak. Ja zwykle sięgam po filet z piersi, jednak może to też być mięso z ud, a nawet podzielone na kawałki skrzydełka. Pozostałe składniki tak naprawdę są dowolne, czyli do potrawki można dorzucić to, co akurat ma się pod ręką. Ja zwykle dodaję do niej cebulę, czosnek, pieczarki, marchewkę i groszek. Jednak można też inne warzywa, np. cukinię, por, kalarepkę. Sos do potrawki może być naturalny, tzn. zaciągnięty tylko mąką, ewentualnie z dodatkiem śmietany lub pomidorowy.

Jak zrobić potrawkę z kurczaka na 2 dni?

Jeśli chcecie przygotować obiad na 2 dni, to oczywiście użyjcie odpowiedniej ilości składników. W naszym przepisie podam proporcje na jeden obiad dla 4 osób. Gotując danie na 2 dni, pamiętajcie, by odpowiednio je przechowywać. Po wystudzeniu przykrytą potrawkę najbezpieczniej będzie wstawić do lodówki.

Przepis: Potrawka z kurczaka

Kurczak duszony w sosie z pieczarkami, marchewką i groszkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówFilet kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, obsmaż na oleju. Zdejmij z patelni. Teraz na patelnię wsyp pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją zrumień. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, a także talarki marchewki. Całość smaż często mieszając ok. 7 minut. Dodaj zamrożony groszek i posiekany czosnek, chwilę przesmaż.
  2. Gotowanie potrawkiWarzywa na patelni oprósz mąką, wymieszaj i chwilę podsmaż, uważając by mąka się nie przypaliła. Na patelnię dodaj kurczaka i mieszając, powoli wlewaj bulion. Potrawkę oprósz solą i pieprzem i gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec wlej do potrawki śmietankę, wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw do smaku.

Z czym podać potrawkę z kurczaka?

Mnie potrawka z kurczaka kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Zawsze wolałam go od ziemniaków, ale te drugie też jak najbardziej można podać do potrawki. Poza tym potrawkę z kurczaka można zaserwować z kaszą jęczmienną lub gryczaną, a nawet z makaronem.

Czytaj też:
Jak ugotować ryż w torebce? A może lepiej wybrać sypki ryż?
Czytaj też:
Sałatka ryżowa z mięsem po rosole. Syci niczym danie obiadowe