Dodaję do ziemniaków i zawijam w ciasto. Pierogi litewskie idą u mnie lepiej niż ruskie
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Dodaję do ziemniaków i zawijam w ciasto. Pierogi litewskie idą u mnie lepiej niż ruskie

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło:Wikimedia Commons
Jeśli znudziły ci się pierogi z kapustą i grzybami, ruskie czy z mięsem, przygotuj pierogi litewskie. Farsz do nich zrobisz z ziemniaków i kilku aromatycznych dodatków. Są pożywne i bardzo smaczne.

Pierogów nie robimy zbyt często, bo ich przygotowanie jest dość pracochłonne. Gdy jednak zabierzemy się już za ich robienie, okazuje się, że nie jest ono aż takie żmudne. Zwłaszcza jeśli farsz przygotuje się wcześniej, np. poprzedniego dnia. Nagroda za włożoną pracę będzie jednak przepyszna. Dziś proponujemy wam mało popularny farsz do pierogów, przygotowany na bazie ziemniaków. Jednym słowem zapraszamy na pierogi litewskie.

Z czego robi się farsz do pierogów litewskich?

Farsz do pierogów litewskich bazuje na ziemniakach, podobnie jak farsz do pierogów ruskich. Jest jednak o wiele bardziej pożywny, bo zamiast białego sera, dodaje się do niego kiełbasę i boczek. Smak nadzienia dopełnia podsmażona cebulka oraz przyprawy. Jesteśmy pewni, że pierogi te staną się przebojem w waszym domu, bo są niezwykle smaczne i aromatyczne.

Jak zrobić farsz do pierogów litewskich?

Przygotowanie pierogów litewskich rozpocznij od ugotowania ziemniaków. Potem zagnieć ciasto, a gdy będzie odpoczywało, dokończ farsz. Przygotowując ciasto na pierogi, proponujemy skorzystać z naszego przepisu na maślankowe ciasto na pierogi.

Przepis: Farsz do pierogów litewskich

Farsz z gotowanych ziemniaków, kiełbasy i boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
litewska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g cienkiej kiełbasy
  • 100 g wędzonego chudego boczku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, odparuj, przepuść przez praskę, wystudź.
  2. Podsmażanie składnikówCebule obierz, pokrój w małą kostkę, zeszklij je na oleju. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, smaż całość, aż wędliny się zrumienią. Przestudź.
  3. Przygotowanie farszuDo ziemniaków dodaj podsmażone składniki i jajko, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.

Z czym podawać pierogi litewskie?

Pierogi litewskie można podać z kwaśną, gęstą śmietaną lub okrasić skwarkami. Doskonale będą też smakować polane cebulką zrumienioną na oleju lub razem z kawałeczkami boczku wędzonego.

Czytaj też:
Nic nie ubijam i nic nie miksuję. Najszybsze pierogi leniwe robię w 15 minut
Czytaj też:
Ciasto na pierogi robię z dodatkiem jajek, ale nigdy nie wychodzi twarde. Przepis dostałem od sąsiadki

Źródło: smaki.pl