Odkąd odkryłam maślankowe ciasto na pierogi, robię je co i rusz. Rodzina jest wniebowzięta

Odkąd odkryłam maślankowe ciasto na pierogi, robię je co i rusz. Rodzina jest wniebowzięta

Dodano: 
Robienie pierogów
Robienie pierogów Źródło: Pexels
Pierogi są pyszne, ale nie robimy ich zbyt często, bo to dość pracochłonne. Zapewniam was jednak, że z maślankowego ciasta pierogi robi się łatwo i przyjemnie. Ja serwuję je raz na tydzień.

Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwyca się każdy cudzoziemiec. Ich wielką zaletą jest fakt, że można je nadziewać przeróżnymi farszami – wytrawnymi oraz słodkimi i podawać z wieloma okrasami. Pierogi mają też jednak wadę – są dość pracochłonne, dlatego niektórzy robią je tylko na święta. Trud związany z ich przygotowaniem, związany jest głównie z ciastem. Gdy jest ono plastyczne, pierogi lepi się z prawdziwą przyjemnością. I właśnie takie jest maślankowe ciasto na pierogi.

Z czego robi się ciasto na pierogi?

Klasyczne ciasto na pierogi robi się z mąki, wody i szczypty soli. Niektórzy dodają też jajko, jednak ten dodatek może sprawić, że ciasto wyjdzie dość twarde. Co ważne, woda do ciasta pierogowego powinna być dobrze ciepła, a niektórzy uważają, że nawet gorąca. Dzięki niej zawarty w mące gluten dobrze pęcznieje i ciasto jest elastyczne. Jednak do zarobienia ciasta na pierogi można też użyć mleka, jogurtu czy maślanki. Ja polecam właśnie ten ostatni produkt, bo sprawia, że ciasto na pierogi wychodzi jedwabiste i ma nieco wyraźniejszy smak, niż klasyczne.

Jak zrobić maślankowe ciasto na pierogi?

Do przygotowania maślankowego ciasta na pierogi potrzebujesz dwóch składników – mąki i maślanki. No może trzech, bo trochę soli dobrze wpłynie na smak potrawy. By ciasto wyszło idealnie plastyczne, ważne są odpowiednie proporcje mąki i maślanki. Ja podam przybliżone, bo tak naprawdę dużo zależy od rodzaju i chłonności mąki. A i jeszcze jedna wskazówka – użyta do zarabiania ciasta na pierogi maślanka powinna mieć temperaturę pokojową, można ją też delikatnie podgrzać.

Przepis: Maślankowe ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi z mąki i maślanki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g mąki
  • 270-300 ml maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Zagniatanie ciasta na pierogiMąkę przesiej do miski, wymieszaj ją z solą. Stopniowo dolewaj do niej szklankę maślanki i mieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Wtedy zacznij wyrabiać ciasto dłonią i w razie potrzeby dodaj więcej maślanki, tak, by otrzymać gładkie i plastyczne ciasto. Jeśli przesadzisz z ilością maślanki, podsyp ciasto odrobiną mąki.

Daj odpocząć ciastu na pierogi

Ciasto na pierogi po wyrobieniu należy odstawić na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie nabierze idealnej elastyczności. By jednak nie obeschło, trzeba je przykryć ściereczką, a najlepiej miseczką. Potem przychodzi czas na wałkowanie, wykrawanie i lepienie.

Czytaj też:
Te kluski leniwe wychodzą delikatne i puszyste. Robię je z klasycznego przepisu i zawsze się udają
Czytaj też:
Przepis na domowy makaron jak u babci. Takiego nie kupisz w żadnym sklepie


-->