Nic nie ubijam i nic nie miksuję. Najszybsze pierogi leniwe robię w 15 minut

Nic nie ubijam i nic nie miksuję. Najszybsze pierogi leniwe robię w 15 minut

Dodano: 
Pierogi leniwe
Pierogi leniwe Źródło:Wikimedia Commons
Pierogi, czy też kluski leniwe niektórzy serwują na podwieczorek. U mnie dobrze sprawdzają się w roli lekkiego obiadu na szybko. Nie ma przy nich dużo pracy, a cała rodzina za nimi przepada.

Choć pierogi leniwe z wyglądu nie przypominają pierogów, to jednak smakiem już tak. Takie nadziewane słodkim twarogiem. I właśnie stąd ich nazwa – pierogi leniwe robi się dokładnie z takich samych składników, jak pierogi z serem, ale o wiele szybciej. Nie trzeba tu oddzielnie robić farszu i zagniatać ciasta, a potem go rozwałkowywać i lepić. Są to więc wymarzone pierogi dla leniwych albo dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na pichcenie, a lubią domowe jedzenie. Dokładnie tak, jak ja.

Jak zrobić najszybsze pierogi leniwe?

Niektóre przepisy na pierogi, czy też kluski leniwe przewidują ubijanie piany z białek. Ja jednak tego nie robię, a moje leniwe wychodzą równie smaczne.

Przepis: Pierogi leniwe

Kluski leniwe bez ubijania białek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
590 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • ok. 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie twaroguTwaróg włóż do miski, rozgnieć go widelcem na gładką masę. Możesz go też przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmiksować.
  2. Przygotowanie ciasta na pierogi leniweDo twarogu dodaj jajka, cukier wanilinowy i połowę mąki. Wymieszaj łyżką, a potem dodawaj stopniowo tyle mąki, ile wchłonie masa. Szybko zagnieć gładkie ciasto.
  3. Krojenie i gotowanie leniwychW garnku zagotuj dużą ilość wody. Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, spłaszcz go, pokrój z ukosa na kluski. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 1-2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na talerze, polej np. stopionym masłem i posyp cukrem.

Czym polać pierogi leniwe?

Pierogi leniwe doskonale smakują ze słodkimi dodatkami. Najprościej polać je stopionym masłem i posypać cukrem. Masło można ewentualnie zastąpić śmietanką. Do leniwych z masłem lub śmietanką doskonale będzie pasowała posypka z odrobiny cynamonu lub cukru waniliowego.

Inna propozycja podania leniwych, to polanie ich zmiksowanymi owocami jagodowymi (mogą być świeże lub mrożone maliny, truskawki, jagody czy borówki) albo syropem owocowym. Świetnie też smakują z dodatkiem prażonych jabłek i cynamonu. Mniej oczywistym, lecz bardzo smacznym dodatkiem do leniwych jest tarta bułka zrumieniona na maśle. Całość oczywiście warto posypać cukrem.

Czytaj też:
Ekspresowy makaron z serem halloumi i suszonymi pomidorami. Pyszne danie w mniej niż 30 minut
Czytaj też:
Tę zupę z pora robię zawsze, gdy się spieszę. Jest tania, a rodzina ją uwielbia