Ten polski krupnik zachwyca bogatym smakiem i idealną konsystencją. Babcia zawsze zwracała uwagę na jeden szczegół
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ten polski krupnik zachwyca bogatym smakiem i idealną konsystencją. Babcia zawsze zwracała uwagę na jeden szczegół

Dodano: 
Krupnik
Krupnik Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Krupnik to bardzo pożywna tradycyjna polska zupa, której smak pozwala mi na chwilę powrócić do czasów dzieciństwa. Krupnik, gotowany zgodnie z przepisem mojej babci, mogę jeść niemal codziennie. Poznaj jego sekret.

Krupnik ugotowany według przepisu mojej babci ma idealnie wyważony smak poszczególnych składników. Zupa nigdy nie wychodzi zbyt gęsta lub zbyt wodnista. Sekret idealnego krupniku i innych zup, w których gotuje się kaszę, tkwi w odpowiednich proporcjach – objętość kaszy i wody powinna wynosić 1:10. Tego zawsze pilnowała moja babcia. Ja również stosuję się do tej zasady, dlatego na 2,5 litra wywaru (10 szklanek) wykorzystuję szklankę kaszy.

Nie każdy w mojej rodzinie przepada za krupnikiem. Jednak ja uwielbiam tę zupę i robię ją na kilka sposobów, dodając różne kasze jęczmienne, np. kaszę perłową lub kaszę pęczak. Pamiętaj, że krupnik z pęczakiem wymaga dłuższego gotowania. Oczywiście proces ten możesz przyspieszyć. Wystarczy podgotować kaszę pęczak w osobnym garnku i później dodać do wywaru, żeby warzywa się nie rozgotowały.

W przepisie na tradycyjny krupnik polski nie znajdziesz zbędnych dodatków. Ja robię tę zupę bez kostek rosołowych oraz gotowych przypraw typu „jarzynka”, co nie oznacza, że nie możesz ich używać. Sprawdź jednak, jak ugotować pyszny krupnik bez tych dodatków.

Przepis: Krupnik

Zupę krupnik gotuje się na wywarze z warzyw i mięsa lub wywarze warzywnym (w zależności od upodobań). Możesz przygotować dzień wcześniej aromatyczny wywar, co ułatwi gotowanie zupy.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

Na wywar:

  • 2,5 litra wody
  • 1/2 kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 10 cm pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

Dodatkowo do zupy:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej perłowej
  • 5 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaru mięsno-warzywnegoMięso z 1/2 kurczaka umyj i przełóż do dużego garnka. Dodaj obrane i umyte warzywa korzeniowe, opaloną nad gazem cebulę, pora, rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na średnim gazie. Zbierz pojawiające się na zupie szumowiny. Gdy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Sprawdź stopień miękkości warzyw. Jeżeli są ugotowane al dente, to wyjmij je z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej. Marchew, korzeń pietruszki i połowę selera przełóż na sito i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Dodanie pozostałych składnikówDo 2,5 litra pozbawionego warzyw wywaru dodaj szklankę opłukanej pod bieżącą wodą kaszy jęczmiennej. Gotuj około 20 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Pokrojone ziemniaki przepłucz pod bieżącą wodą i dodaj do garnka. Gotuj ziemniaki w wywarze z kaszą około 10 minut. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Jeżeli jest gotowe, wyjmij je z garnka i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Przygotowanie warzyw i mięsa do zupyOstygnięte warzywa korzeniowe zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do garnka. Ostudzone mięso obierz od kości, pokrój na niewielkie kawałki i również dodaj do zupy. Gotuj do miękkości ziemniaków i kaszy. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Zabielanie zupyAby zabielić zupę śmietaną, do miseczki włóż śmietanę i nalej do niej trochę gorącej zupy, wymieszaj całość i wlej do garnka, cały czas mieszając.

Gorący krupnik podawaj posypany posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Jak podbić smak krupniku?

Opcjonalnie do tradycyjnego krupniku możesz dodać kilka suszonych grzybów, które wcześniej musisz namoczyć w wodzie. Dzięki temu wzbogacisz smak i aromat zupy, które będą bardziej intensywne. Najlepiej nadają się do tego suszone borowiki lub podgrzybki.

Dodanie grzybów do krupniku to oczywiście kwestia gustu. Ale jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i szukasz sposobu na urozmaicenie tradycyjnych przepisów, zdecydowanie polecam ci ten składnik w zupie.

Czytaj też:
Po pierwszej łyżce tego kapuśniaku z kiszonej kapusty poprosiłem o przepis. Nigdy jeszcze nie jadłem tak pysznej zupy
Czytaj też:
Ta zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Robię ją zgodnie ze wskazówkami mojej mamy