Po pierwszej łyżce tego kapuśniaku z kiszonej kapusty poprosiłem o przepis. Nigdy jeszcze nie jadłem tak pysznej zupy

Po pierwszej łyżce tego kapuśniaku z kiszonej kapusty poprosiłem o przepis. Nigdy jeszcze nie jadłem tak pysznej zupy

Dodano: 
Kapuśniak
Kapuśniak Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Sztuką jest ugotować pyszny kapuśniak. Idealnie kwaśny i aromatyczny kapuśniak wychodzi jedynie z odpowiednio ukiszonej kapusty. Otrzymałem przepis na tę zupę od znajomej, która każdego roku sama robi kiszoną kapustę. Ważnym składnikiem tej potrawy są także… pomidory. Dodane w niewielkiej ilości sprawiają, że kapuśniak ma wyjątkowy smak.

Tradycyjny kapuśniak to smaczna i zdrowa zupa, o której istnieniu na długi czas zapomniałem. Teraz robię ją nawet kilka razy w miesiącu. Wywar gotuję na surowych i wędzonych żeberkach. Smak kapuśniaku podbija dodanie do niego niewielkiej ilości skwarków lub pokrojonego w drobną kostkę i mocno przysmażonego na suchej patelni boczku. Jeżeli chcesz zrobić pyszny kapuśniak, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Przepis: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Polski kapuśniak urzeka bogatym smakiem i aromatem. Zupa ta jest idealnym wyborem, jeżeli chcemy szybko rozgrzać organizm i potrzebujemy zastrzyku energii.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
3 godz.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg surowych żeberek
  • 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 4 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • seler
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskieg
  • 1 łyżeczka kminku

Sposób przygotowania

  1. GotowanieSurowe żeberka oraz żeberka wędzone (opcjonalnie wędzone kości od schabu) umyj i włóż do dużego garnka. Zalej 4 litrami zimnej wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek oraz doprowadź do wrzenia. Gotuj około 60 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli na powierzchni zbierają się szumowiny, to zdejmuj je łyżką cedzakową. Gdy surowe żeberka zmiękną i zaczną odchodzić od kości, wyjmij je z wywaru. Do miski przełóż także wędzone żeberka/kości.
  2. PrzygotowanieMarchewkę, pietruszkę i seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę. Kiszoną kapustę lekko odciśnij z soku (nie wylewaj soku) i drobno posiekaj. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, to przepłucz ją zimną wodą. Pomidory sparz i obierz ze skórki oraz pokrój na ćwiartki. Mięso z żeberek pokrój na małe kawałki.
  3. ŁączenieDo gorącego wywaru dodaj marchew, pietruszkę i seler, pokrojone ziemniaki oraz usmażoną cebulę. Gotuj do miękkości ziemniaków. Do wywaru z ugotowanymi warzywami dodaj posiekaną kapustę, pomidory i ugotowane do miękkości mięso – jeżeli dodasz kapustę wcześniej, to warzywa pozostaną twarde. Gotuj jeszcze około 20-30 minut. Przed końcem gotowania dopraw kapuśniak do smaku solą i pieprzem. Jeżeli kapuśniak jest mało kwaśny, to dodaj nieco odciśniętego wcześniej soku z kapusty. Do kapuśniaku możesz dodać skwarki ze słoniny lub boczku, a także pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę.

Choć kapuśniak nie jest bardzo kaloryczną zupą, to szybko redukuje głód i zapewnia długie uczucie sytości. Kapuśniak z kiszonej kapusty doskonale smakuje z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz z ziemniakami tłuczonymi – w ten sposób podawała go moja babcia. Oczywiście tradycyjny kapuśniak oprócz ziemniaków można podać również z kromką pieczywa lub w wydrążonym bochenku chleba. Koniecznie na wierzchu tradycyjnego kapuśniaka muszą znaleźć się skwarki ze słoniny lub boczku (ewentualnie podsmażona kiełbasa) oraz posiekana natka pietruszki. Pyszny jest też kapuśniak z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki.

Rada: jeżeli zupa jest zbyt wodnista, to zrób średnią zasmażkę z masła i mąki. Zrobisz ją z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki pszennej. Roztop masło na patelni na średnim ogniu, uważając, aby go nie spalić. Dodaj mąkę do roztopionego masła. Mieszaj energicznie trzepaczką, aby połączyć masło z mąką i zapobiec powstawaniu grudek. Smaż mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zasmażka lekko zbrązowieje i będzie miała orzechowy zapach. Zwykle trwa to 3-5 minut. Gotową zasmażkę dodaj do zupy, ciągle mieszając potrawę, aby uniknąć powstawania grudek. Gotuj kapuśniak przez kilka minut po dodaniu zasmażki, aby pozwolić jej zagęścić i uwolnić pełnię smaku.

Czytaj też:
Błyskawiczna i rozgrzewająca pogromczyni infekcji. Przepis na zupę z soczewicy
Czytaj też:
Bigos jak u babci zrobisz według tego przepisu