Suszone pomidory z oliwkami to klasyczne połączenie, które wyjątkowo pasuje do chleba. Kilka aromatycznych dodatków do miksowania zamienia proste składniki w przysmak, któremu trudno się oprzeć.
Jak zrobić pastę z suszonych pomidorów?
To bardzo łatwe i szybkie, bo trzeba tylko zblendować wszystko razem. W paście używam dobrze osączonych suszonych pomidorów, by zawierały jak najmniej oleju. Zwykle trafiam na ten słonecznikowy, który zmienia smak smarowidła, dlatego wolę go usuwać.
Mieszankę doprawiam cytryną, czosnkiem i świeżymi ziołami. Nie zawsze mam jednak posiekane i zamrożone listki, dlatego często korzystam z tych suszonych. Jeśli pasta jest do zjedzenia na już, rezygnuję z rozmarynu. Ponieważ wymaga czasu, by zmięknąć, w takich sytuacjach wybieram delikatne oregano, bazylię albo tymianek. Jeśli bardzo się spieszę, zamiast świeżych ząbków biorę czosnek granulowany.
Do tego miksu można dokładać też inne produkty, na przykład posiekane kapary. Dla mnie jednak całość staje się zbyt słona, dlatego ich unikam. Inną popularną opcją jest starty parmezan, który podkręca smak pasty.
Przepis: Pasta z suszonych pomidorów i oliwek
Aromatyczny dodatek do pieczywa w śródziemnomorskim stylu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 204 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
- 50 g czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOsącz pomidory z oleju na papierowych ręcznikach. Odcedź oliwki i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Blendowanie pastyZmiksuj grubo wszystkie składniki oprócz soli i pieprzu, po czym dopraw całość do smaku.
Czy suszone pomidory w oleju są zdrowe?
To warzywo jest zdrowe w każdej postaci, nawet w oleju. Takie pomidory są odwodnione i mocno skoncentrowane, przez co nie stosuje się ich w dużych ilościach. To raczej dodatek smakowy, który w potrawach zwiększa poziom słodyczy, kwasu i soli.
Suszone pomidory są źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, oraz ochronnych dla skóry karotenów. Jedząc je, można uzupełnić witaminy A, D i K, a także cenne związki mineralne: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź i mangan. To wszystko niezbędne składniki, które powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Produkt ten ma w sobie nie tylko sporo oleju, ale również sodu, dlatego warto jeść go z umiarem. Najlepsza porcja to 2-3 połówki dziennie (40-60 g), co daje 85-130 kcal. Taka też liczba sztuk przypada na jedną porcję mojego smarowidła.
Czytaj też:
Nie kupuję już past ze słoika. To domowe pesto w 5 minut bije na głowę sklepoweCzytaj też:
Gdy nie mam czym posmarować chleba, miksuję ten składnik z dodatkami. W 5 minut mam pyszną pastę
 
    
