Ta świąteczna herbatka doskonale smakuje i orzeźwia. Jest jak znalazł po obfitym posiłku

Ta świąteczna herbatka doskonale smakuje i orzeźwia. Jest jak znalazł po obfitym posiłku

Dodano: 
Świąteczna herbatka z żurawiną
Świąteczna herbatka z żurawiną Źródło: Shutterstock / Shaiith
Jeśli po świątecznej uczcie, będziecie mieli ochotę na orzeźwiający napój, polecam pyszną herbatkę. Jest kwaskowa w smaku, dzięki świeżym owocom żurawiny. A pozostałe dodatki, sprawiają, że pije się ją z wielką przyjemnością.

Zimą chętnie pijemy gorące napoje. Do najpopularniejszych należą kawa i herbata. Jeśli jednak chcecie uraczyć się pysznym napojem, polecam ciekawą herbatkę z dodatkiem świeżych owoców żurawiny. Jest kwaskowa i orzeźwiająca w smaku, a dzięki kilku składnikom świetnie też odpręża i relaksuje. Taka herbatka będzie idealna po świątecznym ucztowaniu.

Jaką żurawinę dodać do herbatki?

Jeśli chcecie przygotować herbatkę na bazie żurawiny, możecie sięgnąć po różne produkty. Pewnie najłatwiej będzie zaparzyć saszetkę żurawiny. Możecie też użyć żurawiny suszonej, która jednak zwykle ma dodatek cukru. A ponieważ o tej porze roku dostępna jest świeża żurawina, to właśnie ją polecam najbardziej. Jest bowiem doskonale kwaśna i orzeźwiająca, co udzieli się całemu napojowi.

Jak zrobić świąteczną herbatkę z żurawiną?

Przygotowanie świątecznej herbatki z żurawiną sprowadza się do ugotowania wywaru z żurawiny. A ponieważ jest to owoc, otrzymujemy napój w rodzaju kompotu. W nim zaparzamy czarną herbatę, a potem wzbogacamy napój różnymi dodatkami smakowo-aromatyzującymi.

Przepis: Świąteczna herbatka z żurawiną

Aromatyczna, orzeźwiająca herbatka z dodatkiem świeżej żurawiny, pomarańczy i cynamonu

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
50 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 l wody
  • 1 szklanka świeżej żurawiny
  • 3 torebki herbaty czarnej
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza
  • miód lub cukier do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie żurawinyŻurawinę przebierz, opłucz. W garnku zagotuj wodę. Wsyp żurawinę i gotuj na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż owoce zaczną pękać. Zgnieć część żurawiny łyżką, aby wydobyć więcej smaku i koloru.
  2. Zaparzanie herbatyDo gotującej się żurawiny dodaj laskę cynamonu i całość gotuj 2–3 minuty na małym ogniu. Do gorącego płynu włóż torebki herbaty i pozostaw je na 2-3 minuty do zaparzenia.
  3. Dosmaczanie herbatyZaparzoną herbatkę przecedź przez sitko, rozlej do kubków. Do każdego włóż po 1-2 półplasterki pomarańczy. Herbatę dosłodź do smaku cukrem lub po przestudzeniu miodem.

Wskazówka: Zamiast czarnej herbaty, w wywarze z żurawiny możecie zaparzyć herbatę zieloną. Wywar trzeba jednak nieco przestudzić.

Czym warto wzbogacić świąteczną herbatkę?

Ja do herbatki z żurawiny dodaję kawałki świeżej pomarańczy i laskę cynamonu. Jednak napój ten można też wzbogacić innymi składnikami. Dobrze tu sprawdzą się np. goździki, kardamon czy anyż gwiazdkowy. Jeśli chcecie, by herbatka działała rozgrzewająco, możecie do niej dorzucić plasterki świeżego imbiru. Herbatkę można dosłodzić miodem, jednak warto pamiętać, że nie powinna być wtedy gorąca, a jedynie ciepła.

Czytaj też:
Ten popularny napój pobudza lepiej niż kawa. Ważny jest szczegół, o którym nie każdy wie
Czytaj też:
Szklanką tego napoju rozpoczynam każdy dzień. Mam dużo energii i się nie przeziębiam