Szklanką tego napoju rozpoczynam każdy dzień. Mam dużo energii i się nie przeziębiam

Szklanką tego napoju rozpoczynam każdy dzień. Mam dużo energii i się nie przeziębiam

Dodano: 
Woda z miodem i cytryną
Woda z miodem i cytryną Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Jedni nie wyobrażają sobie początku dnia bez filiżanki kawy, inni bez kubka herbaty. Ja zaś każdy dzień zaczynam szklanką prostego, wzmacniającego napoju. Odkąd po niego sięgam, jestem pełna energii i nie łapią mnie infekcje.

Mówi się, że jak się zacznie dzień, to taki on będzie. A ja każdy dzień zaczynam dobrze, bo szklanką prostego, zdrowego napoju. Robię go bardzo szybko i wypijam na czczo. Czuję się po nim lekka i mam ochotę do pracy. Na dodatek od kiedy piję ten napój, zauważyłam, że nie łapią mnie żadne przeziębienia. Ten napój składa się z wody, soku z cytryny i miodu.

Jak działa miód i cytryna?

Miód i cytryna należą do kanonu zdrowych produktów, po które warto sięgnąć, by się wzmocnić czy pokonać infekcję. Miód naturalny ma moc leczniczą, dzięki zawartym w nim składnikom bakteriobójczym, enzymom i kwasom organicznym. To one potrafią pokonać przeziębienie. Natomiast cały produkt dodaje energii i świetnie regeneruje. Jeśli zaś chodzi o cytrynę, słynie ona z wysokiej zawartości witaminy C i kwaśnego smaku. Witamina C zwiększa odporność i pomaga zwalczyć ból gardła, chrypkę oraz inne objawy infekcji. Poza tym składniki zawarte w cytrynie działają oczyszczająco, przyspieszając np. wydalanie toksyn.

Jak zrobić wodę z miodem i cytryną?

Przygotowanie wody z miodem i cytryną trwa dosłownie chwilę. Ja nalewam do szklanki wodę mineralną, lekko podgrzewam ją w kuchence mikrofalowej, tak by była letnia. Potem wciskam do niej sok z połowy cytryny i całość słodzę 1-2 łyżeczkami miodu. Po wymieszaniu napój jest gotowy do picia.

Jak temperatura działa na miód i cytrynę?

Lecznicze składniki zawarte w miodzie i cytrynie są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Dlatego nie należy ich dodawać do gorących napojów, np. herbaty. Witamina C ulega rozkładowi w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, zaś cenne składniki miodu są niszczone w temperaturze powyżej 42 stopni Celsjusza. Jeśli więc dodajemy oba składniki do wody, to powinna być to woda letnia, a nie gorąca. Oczywiście można je też połączyć z zimną wodą, jednak picie lekko ciepłego napoju w chłodny dzień jest o wiele przyjemniejsze.

Czytaj też:
Napar od dietetyczki obniża mi cukier. Sprawdź, jak działa ten pyszny i zdrowy napój
Czytaj też:
W jaki sposób pić zieloną herbatę? Powszechne błędy rujnują jej zdrowotne właściwości

Źródło: smaki.pl