Mówi się, że jak się zacznie dzień, to taki on będzie. A ja każdy dzień zaczynam dobrze, bo szklanką prostego, zdrowego napoju. Robię go bardzo szybko i wypijam na czczo. Czuję się po nim lekka i mam ochotę do pracy. Na dodatek od kiedy piję ten napój, zauważyłam, że nie łapią mnie żadne przeziębienia. Ten napój składa się z wody, soku z cytryny i miodu.
Jak działa miód i cytryna?
Miód i cytryna należą do kanonu zdrowych produktów, po które warto sięgnąć, by się wzmocnić czy pokonać infekcję. Miód naturalny ma moc leczniczą, dzięki zawartym w nim składnikom bakteriobójczym, enzymom i kwasom organicznym. To one potrafią pokonać przeziębienie. Natomiast cały produkt dodaje energii i świetnie regeneruje. Jeśli zaś chodzi o cytrynę, słynie ona z wysokiej zawartości witaminy C i kwaśnego smaku. Witamina C zwiększa odporność i pomaga zwalczyć ból gardła, chrypkę oraz inne objawy infekcji. Poza tym składniki zawarte w cytrynie działają oczyszczająco, przyspieszając np. wydalanie toksyn.
Jak zrobić wodę z miodem i cytryną?
Przygotowanie wody z miodem i cytryną trwa dosłownie chwilę. Ja nalewam do szklanki wodę mineralną, lekko podgrzewam ją w kuchence mikrofalowej, tak by była letnia. Potem wciskam do niej sok z połowy cytryny i całość słodzę 1-2 łyżeczkami miodu. Po wymieszaniu napój jest gotowy do picia.
Jak temperatura działa na miód i cytrynę?
Lecznicze składniki zawarte w miodzie i cytrynie są bardzo wrażliwe na działanie wysokiej temperatury. Dlatego nie należy ich dodawać do gorących napojów, np. herbaty. Witamina C ulega rozkładowi w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza, zaś cenne składniki miodu są niszczone w temperaturze powyżej 42 stopni Celsjusza. Jeśli więc dodajemy oba składniki do wody, to powinna być to woda letnia, a nie gorąca. Oczywiście można je też połączyć z zimną wodą, jednak picie lekko ciepłego napoju w chłodny dzień jest o wiele przyjemniejsze.
Czytaj też:
Napar od dietetyczki obniża mi cukier. Sprawdź, jak działa ten pyszny i zdrowy napójCzytaj też:
W jaki sposób pić zieloną herbatę? Powszechne błędy rujnują jej zdrowotne właściwości