W tym roku tak właśnie podam karpia na Wigilię. Ten ciekawy przepis mam od koleżanki z pracy

W tym roku tak właśnie podam karpia na Wigilię. Ten ciekawy przepis mam od koleżanki z pracy

Dodano: 
Smażony filet z karpia
Smażony filet z karpia Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
Niedługo Boże Narodzenie, czas więc zastanowić się nad wigilijnym i świątecznym menu. Ja jedno danie już zaplanowałam. Będzie to smażony karp, jednak w nieco innej wersji, niż zna go moja rodzina. Koleżanka poczęstowała mnie nim rok temu i smakował obłędnie.

Jak święta Bożego Narodzenia, to dużo ryb na stole. Wreszcie, bo na co dzień jadamy ich niewiele. Pojawią się więc śledzie w kilku odsłonach, a także inne ryby w wersji na ciepło i zimno. Z całą pewnością w Wigilię nie może zabraknąć karpia. Zazwyczaj podajemy go smażonego, ale można to zrobić na kilka sposobów. Ja w tym roku przetestuję przepis od koleżanki z pracy, bo w zeszłym roku poczęstowała mnie tym karpiem i zachwycił mnie smakiem.

Skąd tradycja jedzenia karpia w Wigilię?

Pojawienie się karpia na polskich ziemiach datuje się na ok. XII wiek i jest zasługą prawdopodobnie czeskich cystersów. To oni założyli pierwsze hodowle tych ryb w pobliżu Milicza. W sumie karpia zaczęto doceniać w Polsce na początku XX w. A po wojnie był popularyzowany przez polskie władze pod hasłem „Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce”. To dlatego, że hodowla tej ryby była prosta, a utrzymanie stawów hodowlanych nie było kosztowne.

Jak przygotować karpia smażonego w migdałach?

Karp dzięki panierce zawierające migdały w płatkach, zyskuje apetyczny wygląd, przyjemny smak i konsystencję. Jego przygotowanie nie różni się zbytnio, od smażenia tej ryby w sposób tradycyjny. Wystarczy tylko dodać do tartej bułki trochę migdałów i panierować w niej porcje ryby. Jeśli ktoś chce, może też zrezygnować z tartej bułki, a wierzchnią część panierki zrobić z samych płatków migdałowych.

Przepis: Karp smażony w płatkach migdałowych

Karp smażony w panierce z dodatkiem spłatkowanych migdałów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 800 g fileta z karpia
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 50 g migdałów w płatkach
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie karpiaFilet oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na nieduże porcje, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem, papryką i pieprzem ziołowym. Odstaw na pół godziny.
  2. Przygotowanie panierkiNa jeden talerzyk wysyp mąkę, w drugim, głębszym rozkłóć jajka. W trzecim wymieszaj bułkę tartą z płatkami migdałowymi.
  3. Smażenie karpiaNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Porcje ryby panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce z migdałami. Kładź na gorący olej i smaż po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie złocista. Zdejmij ją z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać karpia smażonego w migdałach?

W czasie wieczerzy wigilijnej mamy na stole zwykle 12 potraw, więc zazwyczaj tylko niektóre z nich jemy z dodatkiem pieczywa czy gotowanych ziemniaków. Te dodatki akurat bardzo dobrze pasują do karpia w płatkach migdałowych. Podobnie zresztą, jak chrupiąca przegryzka z ciasta francuskiego. Smażonego karpia można też podać na porcji kapusty z grzybami. Doskonale dopełniają się smakiem.

Czytaj też:
To jedna z najsmaczniejszych wersji karpia. Rybę można przygotować już teraz, a zjeść w Wigilię
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierogi z kapustą mam od babci Ani. Sekretem farszu jest jeden dodatek

Źródło: smaki.pl