Najczęściej piekę ciasta ucierane, bo są szybkie i proste. Jednak niektóre okazje wymagają czegoś wyjątkowego. I w takiej sytuacji doskonale sprawdzi się to ciasto z kremem. Nie jest skomplikowane, ani pracochłonne, ale krem i polewa dodają mu elegancji i smaku. Sprawdźcie, jak przygotować ten przepyszny wypiek.
Jak przygotować blaty do ciasta?
Blaty do tego przekładańca są banalnie proste. Szykuję je bowiem z ciasta kruchego. A ciasto to robię z kilku niewyszukanych składników. Są to: mąka, masło, cukier puder i żółtka. Najpierw schłodzone masło siekam z mąką, składniki rozkruszam w palcach i dodaję do nich cukier puder oraz żółtka. Po wymieszaniu całość szybko zagniatam i schładzam. Tak przygotowane ciasto dzielę na połowę, rozwałkowuję na prostokątne placki i piekę oddzielnie na złoty kolor. Teraz pozostaje tylko je przełożyć i ozdobić.
Jak zrobić ciasto z kremem i czekoladą?
Upieczone, dwa kruche blaty szybko zamieniam w efektowne ciasto. Przekładam je tylko prostym kremem budyniowym. Szykuję go z gęstego budyniu zmiksowanego z masłem. Dzięki temu masa jest puszysta, lekka i bardzo smaczna. Przełożone kremem blaty ciasta wstawiam do lodówki na kilka godzin. W tym czasie warstwy dobrze się łączą, a ciasto nieco mięknie. Przed podaniem wierzch ciasta smaruję obficie polewą czekoladową. Gdy zastygnie, ciasto pozostaje tylko pokroić na porcje.
Przepis: Ciasto z kremem budyniowym i polewą czekoladową
Kruche blaty ciasta przekładane prostym kremem
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
Na kruche blaty:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Na krem:
- 800 ml mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g masła
Na polewę:
- 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 80 g masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie blatówMąkę przesiej na stolnicę, posiekaj ją z kawałkami masła, rozkrusz w palcach. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, szybko zagnieć kruche ciasto. Schłodź je, podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj na prostokątny placek, wyłóż nim formę. Piecz na rumiano w 180°C, wystudź.
- Przygotowanie kremuW 300 ml mleka rozmieszaj żółtka, cukier, mąkę i skrobię. Resztę mleka zagotuj z wanilią. Wlej mieszankę z mąkami i gotuj 2–3 minuty, aż budyń będzie gęsty. Przykryj folią, wystudź. W misie utrzyj miękkie masło. Dalej miksuj, dodając po łyżce zimny budyń.
- Wykańczanie ciastaBlaty kruchego ciasta przełóż kremem budyniowym. Lekko je dociśnij, wstaw na kilka godzin do lodówki. Na polewę czekoladę podgrzej w gorącej kąpieli wodnej z masłem i mlekiem. Posmaruj nią wierzch ciasta. Całość schłodź.
Inne pomysły na krem do ciasta
Zamiast kremu budyniowego do przełożenia tego ciasta możecie też przygotować inny krem. Dobrze będą pasować stabilne kremy na bazie serka mascarpone. Można go wymieszać z bitą śmietaną, kajmakiem czy masłem orzechowym. Dzięki temu powstaną proste kremy o różnych nutach smakowych. Z polewą czekoladową dobrze będą też harmonizować krem kawowy czy chałwowy.
Czytaj też:
W chłodne dni robię Stefankę babci Gieni. Ten obłędny krem poprawia humor lepiej niż czekoladaCzytaj też:
Gdy najdzie mnie ochota na coś słodkiego, robię tę szarlotkę. Hit bez wyrabiania ciasta
