Jak zrobić galaretkę z czerwonej porzeczki?
Do galaretki z czerwonej porzeczki nie trzeba dodawać żadnych środków żelujących, ponieważ owoce te naturalnie zawierają dużo pektyn – substancji odpowiedzialnej za żelowanie. Szczególnie niedojrzałe i lekko kwaśne porzeczki mają ich najwięcej. Wystarczy gotować owoce, a następnie sam sok z cukrem, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Pektyny w połączeniu z cukrem i kwasem owocowym tworzą naturalną galaretkę, bez potrzeby dodawania żelatyny czy gotowych żelfiksów. Rada: jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz zagotować porzeczki razem z ogonkami.
Ilość cukru do galaretki może być większa, nawet do kilograma. Ja zwykle robię z 600-700 g cukru na litr soku i tak podaję w przepisie.
Przepis: Galaretka z czerwonej porzeczki
Pomysł na zachowanie porzeczek na zimę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2696
Składniki
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 600 g cukru
Sposób przygotowania
- Szykowanie porzeczekPorzeczki przełóż do garnka i podgrzewaj, aż zaczną puszczać sok. Można je lekko rozgnieść. Gotuj ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Przecieranie porzeczekPorzeczki przełóż na gęste sito: odcedź sok i przetrzyj owoce.
- Robienie galaretkiNa litr soku odmierz ok. 600 g cukru. Gotuj 20-30 minut, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Przelej gorący płyn do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć je do góry dnem.
Do czego wykorzystać galaretkę z czerwonej porzeczki?
Galaretkę z czerwonej porzeczki można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jej intensywnie owocowy, lekko kwaskowaty smak sprawia, że doskonale sprawdza się jako przełamanie słodyczy w różnych daniach.
Najczęściej używa się jej do smarowania pieczywa, świetnie komponuje się również z masłem orzechowym czy serkami typu twaróg lub mascarpone. Można ją wykorzystać do przekładania warstw tortów i ciast – nadaje lekkości i orzeźwiającego aromatu słodkim wypiekom. Świetnie współgra z biszkoptem, bezą czy kremami na bazie śmietany. Jest też idealnym dodatkiem do ciasteczek, szczególnie maślanych lub kruchych. Ja z galaretki robię też często orzeźwiającą lemoniadę z pianką: miksuję galaretkę z wodą: tworzy się dzięki temu różowy napój z pianką, który uwielbiają dzieci.
Galaretka porzeczkowa doskonale pasuje też do dań wytrawnych. To klasyczny dodatek do pieczonych mięs, zwłaszcza dziczyzny, kaczki, indyka czy wieprzowiny. Można ją dodać do sosu lub podać obok pieczeni jako owocowy akcent. Warto też eksperymentować z galaretką w kuchni roślinnej – świetnie podkreśla smak pieczonych warzyw korzeniowych lub pasztetów warzywnych.
Czytaj też:
To najlepszy przepis na dżem z czarnej porzeczki. Bez żadnych środków żelującychCzytaj też:
Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Obłędnie puszyste i mięciutkie