To najlepszy przepis na dżem z czarnej porzeczki. Bez żadnych środków żelujących

To najlepszy przepis na dżem z czarnej porzeczki. Bez żadnych środków żelujących

Dodano: 
Dżem z czarnej porzeczki
Dżem z czarnej porzeczki Źródło: Shutterstock / Liudmila Beliavskaia
To przepis prosty, tradycyjny, bez żadnych dodatkowych produktów żelujących. Domowy dżem z czarnej porzeczki to jeden z najlepszych przetworów na zimę.

Dżem z czarnej porzeczki robi się łatwo i wystarczą tylko dwa składniki: dojrzałe czarne porzeczki oraz cukier. Taki dżem to dosłownie: lato zamknięte w słoiku. Jest idealny do kanapek, ciast, naleśników czy słodkich placków.

Jak zrobić dżem z czarnej porzeczki?

Dżem z czarnej porzeczki to jeden z tych przetworów, które niemal robią się same – i to bez potrzeby używania dodatkowych środków żelujących (żelfiksów, agaru czy żelatyny). Tajemnica tkwi w naturalnych właściwościach tych owoców. Czarna porzeczka jest bowiem wyjątkowo bogata w pektyny – związki roślinne odpowiedzialne za żelowanie.

Czarne porzeczki mają również wysoką zawartość kwasów organicznych, które dodatkowo wspomagają proces żelowania. Właśnie ta kombinacja – pektyny i kwasy – sprawia, że wystarczy cierpliwe gotowanie, by uzyskać idealnie gęsty i aromatyczny dżem. Owoce wystarczy jedynie zasypać cukrem.

Przy wielu przepisach znajdziesz proporcje 1:1, czyli kilogram cukru na kilogram owoców. Niektórzy dają połowę mniej cukru, ja jeszcze bardziej zmniejszam jego ilość: na kilogram owoców daje ok. 300 g cukru i tak podaję w przepisie.

Skąd wiadomo, że dżem jest gotowy? Zrób test zimnego talerzyka: odrobina dżemu położona na zimnej powierzchni powinna szybko tężeć – to znak, że produkt jest gotowy do przełożenia do słoików.

Przepis: Dżem z czarnej porzeczki

Pyszny dżem bez dodatku środków żelujących.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
1072

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 300 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie porzeczekPorzeczki wsyp do rondelka z grubym dnem, rozgnieć lekko i podgrzewaj, aż zaczną puszczać sok. Gotuj chwilę, żeby nieco odparować płyn.
  2. Robienie dżemuDo gotujących się porzeczek dodaj cukier, wymieszaj i gotuj, aż dżem będzie miał odpowiednią dla ciebie gęstość. Gorący przekładaj do wyparzonych słoików.

Czy dżem z czarnej porzeczki trzeba pasteryzować?

Zwykle nie ma potrzebny dodatkowej pasteryzacji dżemu z czarnej porzeczki, ale można to zrobić, jeśli chcesz, żeby przetwory zachowały jakość jak najdłużej.

Najważniejsza jest jednak odpowiednia higiena: słoiki powinny być wyparzone (można je wyprażyć w piekarniku), a nakrętki dodatkowo warto przetrzeć spirytusem. Jest to szczególnie ważne przy dżemach z mniejszą ilością cukru, który też działa jak naturalny konserwant. Słoiczki z gorącym dżemem wystarczy odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Jeśli chcesz dodatkowo pasteryzować słoiczki z dżemem, gotuj je ok. 15 minut lub włóż je na ten czas do rozgrzanego do 100 stopni piekarnika.

Czytaj też:
Zostały ci owoce? Zrób ten sernik bez pieczenia, a goście będą prosić o przepis
Czytaj też:
Każdy prosi o ten przepis na naleśniki. Ciasto jest elastyczne i nie przywiera do patelni