To najlepsze chruściki, jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis mam od mamy

To najlepsze chruściki, jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis mam od mamy

Dodano: 
Chruściki ruk-cuk
Chruściki ruk-cuk Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
Wyjątkowo lekkie i chrupiące chruściki ruk-cuk po prostu rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a z jednej porcji ciasta można zrobić całą górę chrustu.

Chruściki ruk-cuk są popisowym smakołykiem mojej mamy, którym uracza nas od kilkudziesięciu lat, zazwyczaj w okresie karnawału. Na specjalne życzenie także podczas świąt i urodzinowych przyjęć. Przysmak ten, zwany również chrustem, to wielkopolska odmiana faworków.

Jak zrobić chruściki ruk-cuk?

Przygotowanie chruścików ruk-cuk jest bardzo proste. Wystarczy, że żółtka utrzesz z masłem i cukrem pudrem, dodasz do nich spirytus oraz kwaśną śmietanę, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pamiętaj, że ciasto potrzebuje energicznego wyrobienia, aż stanie się elastyczne i zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza.

Porada: aby chruściki były delikatne i kruche, pamiętaj, by nie podsypywać zbyt dużo mąki podczas wałkowania i smażyć je w odpowiedniej temperaturze.

Przepis: Chruściki ruk-cuk

Puszyste wielkopolskie smakołyki serwowane w posypce z cukru pudru.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
wielkopolska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
469 w każdej porcji

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek spirytusu

Do smażenia:

  • 400 g smalcu lub innego tłuszczu

Do dekoracji:

  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaŻółtka z masłem i cukrem pudrem utrzyj na puszystą masę. Dodaj spirytus, kwaśną śmietanę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto, aż stanie się jednolite i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
  2. Formowanie chruścikówRozwałkuj ciasto cienko i pokrój na paski o szerokości 2-3 cm i długości około 7 cm. Każdy pasek natnij na środku i przewiń przez nacięcie, formując charakterystyczny kształt chruścików.
  3. SmażenieSmaż w rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu odsącz chruściki na papierowym ręczniku.
  4. DekorowanieOdsączone z tłuszczu chruściki posyp cukrem pudrem.

Chruściki ruk-cuk a alkohol

Choć spirytus (lub wódka) nie jest składnikiem powszechnym w ciastach, w chruścikach pełni ważną rolę – sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i mniej nasiąka tłuszczem. To właśnie dzięki temu chruściki stają się tak lekkie i chrupiące, co odróżnia je od innych wypieków smażonych na głębokim tłuszczu.

Ciasto na chruściki ruk-cuk

Czym różnią się chruściki od faworków?

Wielkopolskie chruściki często zawierają spirytus lub wódkę, co sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i mniej chłonie tłuszcz podczas smażenia. W przypadku faworków zwykle stosuje się tylko ocet lub śmietanę, dzięki czemu ciasto jest nieco delikatniejsze, ale nie tak kruche. Faworki mają charakterystyczny, prostokątny lub wstążkowy kształt, który skręca się na środku. Chruściki, z kolei, mogą być w formie prostokątów z nacięciem w środku, przez które przewija się ciasto, ale ich kształt jest mniej sztywny niż w przypadku faworków. Wielkopolski chrust jest też zdecydowanie większy od klasycznych faworków. Na koniec smażenie – chruściki tradycyjnie smażyło się na smalcu.

Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik
Czytaj też:
Cukierki owsiane zajadaliśmy ze smakiem w PRL-u. Kultowy przysmak robię w 20 minut bez pieczenia