Cukierki owsiane zajadaliśmy ze smakiem w PRL-u. Kultowy przysmak robię w 20 minut bez pieczenia

Cukierki owsiane zajadaliśmy ze smakiem w PRL-u. Kultowy przysmak robię w 20 minut bez pieczenia

Dodano: 
Cukierki z płatków owsianych
Cukierki z płatków owsianych Źródło: Shutterstock
Zapraszam w ekspresową podróż do przeszłości i dzieciństwa w czasach słusznie minionych. Poznaj przepis na genialne cukierki z płatków owsianych, które zrobisz bez pieczenia.

Cukierki owsiane były jednym z moich ulubionych słodkich smakołyków, które pamiętam z siermiężnego peerelowskiego dzieciństwa. W PRLU-u dostęp do cukierków i innych słodyczy był ograniczony. Tabliczka czekolady była wówczas rarytasem. Cukierki „owsianki” były prostym i tanim sposobem mojej mamy, aby liczne potomstwo, w tym i ja, mogło zaspokoić wieczny głód na "coś słodkiego".

Jak zrobić cukierki z płatków owsianych?

Przygotowanie cukierków owsianych jest stosunkowo proste, a przy tym nie zabiera dużo czasu. Do ich przygotowania idealne będą płatki owsiane górskie lub błyskawiczne. Wskazówka: jeśli chcesz uczynić cukierki owsiane zdrowszymi, możesz zastąpić biały cukier naturalnymi słodzikami, takimi jak miód, syrop klonowy, stewia czy ksylitol. Dzięki temu cukierki będą miały niższy indeks glikemiczny, co jest korzystne dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi.

Możesz również wzbogacić smak cukierków, dodając różnorodne składniki, takie jak suszone morele, daktyle, nasiona chia, wiórki czekoladowe, kawałki białej czekolady czy przyprawy (cynamon, kardamon). Nadadzą im wyjątkowy smak i sprawią, że staną się bardziej różnorodne.

Przepis: Cukierki z płatków owsianych

Te cukierki nie tracą swojej świeżości nawet przez dwa tygodnie. Wszystko zależy od temperatury ich przechowywania.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 kostki margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyW małym garnku rozpuść margarynę, dodaj mleko oraz cukier i dokładnie wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj kakao i ponownie wymieszaj, aż masa stanie się gładka i jednolita. Do powstałej mieszanki dodaj płatki owsiane i dokładnie je wymieszaj, aż wszystkie płatki będą dobrze pokryte masą. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz i dodaj do masy.
  2. Formowanie cukierkówZ powstałej masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  3. Schładzanie cukierkówGotowe cukierki ułóż na talerzu lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw je do lodówki na około 1-2 godziny, aż stwardnieją.

Jak przechowywać cukierki z płatków owsianych?

Cukierki z płatków owsianych najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Umieść je w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Najlepiej będą się czuły w szczelnym pojemniku (np. plastikowym lub szklanym), który zabezpieczy je przed wilgocią oraz niepożądanymi zapachami. Cukierki przechowywane w ten sposób będą miały trwałość do kilku dni, zwłaszcza jeśli temperatura w pomieszczeniu jest wyższa. Możesz również schować je do lodówki. To opcja szczególnie polecana w cieplejszych miesiącach, aby cukierki zachowały swoją twardość i nie roztopiły się. W lodówce mogą być przechowywane do około 1-2 tygodni.

Porada: jeśli masz do schowania większą ilość cukierków owsianych, układaj je w pojemniku warstwami, oddzielając je papierem, by zapobiec ich sklejaniu się.

Czytaj też:
Ta domowa czekolada budzi nostalgię za PRL-em. Sprawdź kultowy przepis naszych mam i babć
Czytaj też:
Wersja „lux” sałatki jarzynowej i zimne nóżki. Tak wyglądał karnawał w PRL-u