Kruche ciastka cytrynowe z lukrem to jeden z najprostszych w przygotowaniu wypieków. Wystarczy szybko wyrobić składniki ciasta, przez chwile schłodzić je w lodówce i przystąpić do formowania ciasteczek. Do dekoracji używam klasycznego lukru, ale możesz zastąpić go np. cukrową posypką, cukrem kryształem lub podawać ciastka bez dekoracji.
Jak zrobić kruche ciastka cytrynowe z lukrem?
Kruche ciastka cytrynowe piekę bardzo często. Ciasto na nie przygotowuję z dodatkiem skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej, która sprawia, że ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Możesz zrezygnować z dodawania tego składnika i zwiększyć ilość mąki pszennej lub mąki krupczatki o 3 łyżki. Do ciasta najlepiej dodać mąkę pszenną tortową, ale jeżeli masz w kuchni inny rodzaj mąki pszennej)np. mąkę uniwersalną), to również możesz jej użyć.
Kruche ciastka cytrynowe z lukrem zawdzięczają wyrazisty smak sporej ilości skórki otartej z cytryny. Pamiętaj, aby wybrać cytryny o grubej, jędrnej i naturalnie pachnącej skórce.
Przepis: Kruche ciastka cytrynowe z lukrem
Te wyśmienite ciasteczka łatwo zrobić. Są idealnie kruchutkie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 30
- Liczba kalorii
- 128 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 średnie żółtka
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 duża cytryna
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na lukier:
- 3 łyżki wody
- 9 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników ciastaMąkę pszenną, mąkę krupczatkę i skrobię ziemniaczaną przesiej razem z proszkiem do pieczenia do miski lub na stolnicę. Oddziel żółtka od białek. Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Zetrzyj skórkę z całej cytryny. Uważaj, żeby nie zetrzeć białej błony, która znajduje się pod skórką, bo ciastka będą miały gorzki smak. Odłóż połowę startej skórki do dekoracji ciasteczek (opcjonalnie) i wyciśnij sok z połowy cytryny. Zimne masło pokrój na małe kawałki.
- Łączenie składników i wyrabianie ciastaW przesianej mące zrób dołek i dodaj żółtka, cukier, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny, śmietanę oraz mocno schłodzone masło. Szybko wyrób jednolite ciasto. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
- Formowanie ciastekWyjmij schłodzone ciasto z lodówki i przystąp do formowania ciasteczek. Możesz rozwałkować ciasto na placek o grubości 4 mm i wykrawać kółka szklanką (lub różnymi foremkami), a także uformować z ciasta wałek, odkrawać małe kawałki, robić kulki i rozpłaszczać je spodem szklanki.
- PieczenieUłóż ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw ciastka. Piecz do zrumienienia – około 15-20 minut. Wyjmij gotowe ciastka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie lukru i dekorowanieW głębokim talerzu lub szerokiej, płytkiej misce wymieszaj cukier puder z wodą. Zanurzaj ostudzone ciasteczka w lukrze i posypuj odrobiną odłożonej wcześniej skórki cytrynowej.
Ciastka cytrynowe dekoruję najczęściej klasycznym lukrem z cukru pudru i wody, ale możesz również użyć lukru cytrynowego (wodę zastąp sokiem z cytryny). Niezastygnięty lukier posypuję odrobiną skórki cytrynowej.
Porada: ciasto na ciastka cytrynowe z lukrem możesz przechowywać w lodówce nawet przez 2-3 dni oraz zamrozić.
Zanim podasz pyszne ciasteczka, poczekaj, aż lukier całkiem zastygnie. Rozpływające się w ustach, kruche ciasteczka o wyrazistym smaku skórki cytrynowej idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska do kawy oraz herbaty. Niezjedzone ciastka możesz przechowywać w szklanym słoiku lub metalowej puszce, w suchym, chłodnym miejscu i sięgać po nie, gdy najdzie cię ochota na małe co nieco.
Łatwo zmienisz smak tych kruchych ciasteczek
Z powyższego przepisu możesz również upiec ciasteczka o smaku pomarańczowym oraz ciasteczka korzenne. Wystarczy, że zastąpisz skórkę i sok z cytryny skórką i sokiem z pomarańczy lub 1-2 łyżeczkami przyprawy do ciasteczek korzennych (opcjonalnie dopasowaną do indywidualnych preferencji ilością cynamonu, imbiru, mielonych goździków, świeżo startej gałki muszkatołowej, kardamonu i anyżu gwiaździstego). Z mojego przepisu możesz również upiec kruche ciastka kakaowe. W tym celu zmniejsz ilość mąki pszennej w cieście o 2 łyżki i dodaj 2 łyżki naturalnego kakao.
Kruche ciastka cytrynowe bez mąki pszennej i mąki krupczatki
Kruche ciastka cytrynowe możesz upiec bez mąki pszennej i mąki krupczatki, zastępując te składniki zmielonymi na pył płatkami owsianymi zwykłymi lub górskimi (350 g) oraz płatkami owsianymi i mielonymi orzechami lub migdałami w dowolnych proporcjach. Ciastka cytrynowe z orzechami lub migdałami mają nieco inny smak, ale też wychodzą przepyszne. Jeżeli użyjesz zmielonych płatków owsianych, to smak ciastek niewiele będzie się różnił od tradycyjnej wersji.
Czytaj też:
To mój najlepszy przepis na kruche ciasteczka na święta. Można zrobić ciastka o dowolnym smakuCzytaj też:
Pyszne ciasteczka w 20 minut? Bratowa pokazała mi prosty przepis, który robi furorę