Nie ma grudnia, żeby nie odezwał się do mnie ktoś z rodziny czy znajomych z prośbą: a możesz mi dać przepis na te swoje ciasteczka? Robię je co roku, rozdaję w prezencie i sama zjadam nieprzyzwoite ilości. Tu nie ma nic, co może nie wyjść, a przepis ma jedną cudowną zaletę: możesz na jego bazie zrobić ciasteczka o dowolnym smaku.
Jak zrobić kruche ciasteczka 1-2-3?
Sekret tych kruchych ciasteczek to proporcje cukru, tłuszczu i mąki. To właśnie 1-2-3, czyli 1 część cukru pudru, 2 części tłuszczu i 3 części mąki. Poniżej podaję przepis na 750 g mąki, ale od razu rada: lepiej zrobić więcej. U mnie bywały lata, że zagniatałam ciasto z 3 kilogramów mąki (czyli szło do niego jeszcze 2 kilogramy margaryny i kilogram cukru pudru).
Rada: do ciastek można zamiast margaryny dodać masło, wówczas wyjdą ciasteczka o dość intensywnym, maślanym smaku.
W składzie ciasta są jeszcze żółtka. Można przyjąć, że to mniej więcej 3-4 żółtka na kilogram mąki. O czym jeszcze pamiętać? Kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego samo zagniatanie powinno być możliwie szybkie, a ciasto należy potem schłodzić w lodówce. Dodatki smakowe (o tym dalej) można dołożyć na etapie zagniatania, lub przed rozwałkowaniem.
Przepis: Kruche ciasteczka 1-2-3
Najprostszy przepis na ciasteczka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 211 w każdej porcji
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 500 g zimnej margaryny do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZimną margarynę posiekaj nożem razem z mąką. Dodaj cukier, żółtka i możliwie szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Pieczenie ciastekRozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm. W razie potrzeby podsypuj stolnicę mąką. Wycinaj dowolne kształty i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 11-13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Takie ciasto można także mrozić. Jeśli okaże się, że zrobiłeś go za dużo, zawiń w folię i schowaj do zamrażarki. Można je wyjąć w dowolnej chwili i upiec ciastka, ale też wykorzystać na spód tarty czy sernika. Można je też zetrzeć, aby zrobić kruchy wierzch na szarlotce czy innym cieście.
Jak zrobić kruche ciasteczka o różnych smakach?
Nie ma nic prostszego: wystarczy dodać do ciasta ulubione dodatki. Ja, kiedy robiłam ogromne ilości ciastek, dzielilam schłodzone ciasto na części i do każdej dodawałam coś innego, krótko zagniatając przed rozwałkowaniem (w razie potrzeby ciasto warto ponownie schłodzić). Do ciastek można dodać m.in.:
- mak, aby uzyskać pyszne, makowe ciasteczka,
- wiórki kokosowe, aby mieć pyszne, kruche kokosanki,
- kakao, aby zrobić ciasteczka kakaowe,
- cynamon lub przyprawę piernikową, aby mieć ciasteczka o korzennym smaku,
- ekstrakt waniliowy, aby zrobić ciasteczka waniliowe,
- skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy dla ciasteczek o cytrusowej nucie.
To oczywiście nie jest wszystko, do ciasta można dodawać także barwniki spożywcze, orzechy czy posiekane suszone owoce. Gotowe ciasteczka doskonale nadają się do dekorowania polewami czekoladowymi czy lukrem. Jestem przekonana, że jeśli raz je zrobisz, będziesz wracać do tego przepisu już zawsze.
Czytaj też:
Najlepszy przepis na pierniczki do dekorowania. Można je zrobić nawet miesiąc przed świętamiCzytaj też:
Lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na popękane cytrynowe ciasteczka