Ten genialny patent na ciasteczka budyniowe podpatrzyłem kiedyś u bratowej. Dzieci poprosiły o coś słodkiego, a wtedy ona dosłownie w 20 minut wyczarowała fantastyczny kruchy deser. Zachwyciła mnie prostota tego przepisu i od tamtej pory sam często do niego sięgam. A że teraz dni krótkie, za oknem chłodno, to wieczorami aż się chce czegoś pysznego. Jak najdzie nas ochota na małe co nieco, w mig piekę te ciasteczka.
Jak zrobić kruche ciasteczka budyniowe?
Zrobienie tych pysznych ciasteczek jest niemal ekspresowe. Wystarczy wymieszkać produkty, uformować ciastka i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Po kwadransie dom cudownie pachnie, aż ślinka leci. Po ostudzeniu ciastka można zajadać do kawy, herbaty lub mleka.
Przepis na kruche ciastka zawiera opakowanie budyniu bez cukru. Ja najczęściej sięgam po ten o smaku śmietankowym, bo uwielbiają go moje dzieci. Możesz jednak dodać budyń waniliowy lub czekoladowy. W moim przepisie ciasteczka przed pieczeniem dekoruję cukrem w kryształkach, ale możesz tego nie robić i posypać wypiek cukrem pudrem dopiero po upieczeniu.
Porada: w czasie pieczenia ciasteczka powiększają swoją objętość, dlatego układając je na blaszce, trzeba zostawić miejsce między nimi, żeby się nie posklejały.
Przepis: Kruche ciasteczka budyniowe
Są bardzo proste, pyszne i pachnące. W ekspresowym tempie zrobisz je do popołudniowej kawy lub na podwieczorek dla dzieci.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 25
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru
- 1 budyń bez cukru
- 200 g masła (schłodzonego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do dekoracji:
- 2 łyżki cukru w kryształkach
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciastaDo miski przesiej mąkę z cukrem pudrem, proszkiem budyniowym. Składniki wymieszaj. Schłodzone masło posiekaj na drobne kawałki bezpośrednio do miski z mąką. Zagnieć ciasto rękoma lub opcjonalnie mikserem, do momentu jak będzie przypominać wilgotne okruchy. Zagniecione ciasto będzie się kruszyło.
- Przygotowanie do pieczeniaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na 24 równe kawałki. Z każdego uformuj w rękach kulkę i ułóż na blasze, lekko spłaszczając. Następnie każdy placuszek posyp odrobiną cukru kryształowego, lekko dociskają go do ciasta.
- PieczeniePiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza ma funkcji góra-dół. Wstaw blachę i piecz ciasteczka przez ok. 15 minut.
Po upieczeniu ciasteczek blachę wyjmij z piekarnika i poczekaj około 10 minut aż przestygnął. Wtedy pachnące krążki przenieś na talerz. Smacznego!
Jak można modyfikować przepis na ciasteczka budyniowe?
Posypkę z cukru możesz zastąpić kolorową posypką cukierniczą lub oblać delikatnie lukrem. Ciekawie smakują też ciasteczka upieczone z dodatkiem drobno posiekanej czekolady, orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny. Jeśli natomiast do ciasta dodasz odrobinę przyprawy korzennej, to zrobisz pyszne, aromatyczne ciasteczka idealne na święta Bożego Narodzenia.
Czytaj też:
Te najszybsze ciasteczka świata robię nie tylko do świątecznej kawy. Wystarczą dwa tanie składnikiCzytaj też:
Najlepsze oponki z serem robię w 30 minut. Prosty przepis mam z notesu kochanej babci