Nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby do wypieków dodawać chałwę. Czemu jednak nie, skoro jest tak pyszna, słodka i orzechowa? Gdy mieszam ją z czekoladową masą i dokładam na wierzch niesłodką pastę tahini, powstaje wyjątkowa mozaika kolorów i smaków.
Jak zrobić brownie z chałwą i tahini?
Podstawą jest gorzka czekolada, którą łączę z masłem, kakao, chałwą i pastą sezamową tahini, dokładając oczywiście cukier, mąkę i jajka. To bardzo bogata mieszanka, dzięki której deser staje się gęsty, wilgotny i ciągnący. Aby jednak taki wyszedł, należy pilnować czasu pieczenia.
W brownie używam naturalnej chałwy waniliowej. Zawsze czytam w sklepie etykiety i wybieram tylko produkty bez zbędnych dodatków, które obciążają organizm. Unikam zwłaszcza tłuszczu palmowego oraz mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (E 471).
Do wypieku biorę kwadratową formę o boku 23 centymetry. Sprawdza się też prostokątna o wymiarach 30 na 20 centymetrów, ale masa może wymagać wtedy nieco krótszego pieczenia. Czas w piekarniku zależy od samego urządzenia i może wahać się między 22 a 25 minut. Trzeba wyłączyć go w momencie, gdy ciasto wydaje się trochę niedopieczone, bo utwardza się przy stygnięciu. Warto kroić je po upływie co najmniej pół godziny od wyjęcia z pieca.
Przepis: Brownie z chałwą i tahini
Rozkosznie gęste i pyszne ciasto czekoladowo-sezamowe
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 18
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
- 250 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
- 250 g masła
- 120 g mąki pszennej
- 30 g odtłuszczonego kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 jajek
- 280 g cukru pudru
- 200 g chałwy sezamowej
- 80 g pasty sezamowej tahini
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówNastaw piekarnik na 200 stopni i wyłóż formę papierem do pieczenia. Połam czekoladę na drobne kawałki i pokrój masło w małe kostki. Umieść je razem w kąpieli wodnej i odczekaj na około 2 minuty, aż się połączą. Zdejmij z ognia, wymieszaj gęsty, błyszczący sos i odstaw go do wystygnięcia.
- Mieszanie ciastaW tym czasie przesiej mąkę z kakao i solą. Połam chałwę na kawałki o wielkości około 2 cm. Ucieraj jajka z cukrem za pomocą ręcznego miksera przez około 3 minuty, aż powstanie jasna masa. Wlej powoli czekoladę, mieszając całość łopatką, po czym wsyp mąkę z kakao. Wymieszaj i dodaj chałwę. Połącz delikatnie składniki i przelej ciasto do formy.
- Pieczenie ciastaWyłóż na masę pastę tahini, nakładając po małej łyżce w dwunastu różnych miejscach. Weź patyczek i przeciągaj nim po wierzchu, by utworzyć marmurkowy wzór. Piecz ciasto 23 minuty, aż się zestali, ale na środku będzie jeszcze nieco płynne. Wbity w nie patyczek powinien być wilgotny z paroma przyklejonymi okruchami.
Czy chałwa rozpuszcza się w cieście?
Tak, dlatego chcąc mieć w wypieku jej kawałki, dokładam je na końcu przygotowania i nie mieszam energicznie masy, tylko łączę krótko składniki za pomocą łopatki. W innych przypadkach rozpuszczam chałwę w cieście i często stosuję zamiast orzechów, a także części cukru i tłuszczu. Całość nie jest wtedy za słodka ani za tłusta, a ma lepszą konsystencję oraz przyjemny posmak i aromat.
Gotowy słodycz dodaję do muffinek, farszu do naleśników, kremu do tortu, budyniu czy deseru na bazie śmietany i sera mascarpone, jak również serwuję z lodami waniliowymi lub śmietankowymi.
Czytaj też:
Zrób tę domową chałwę z dwóch składników. Ten smak wrócił u mnie po latach i znika w jeden dzieńCzytaj też:
Ten hit z PRL zajadam do dziś. Obłędny smak dzieciństwa robię z 3 składników
