Przepis na sałatkę z kozim serem mam od Leszka Wodnickiego, półfinalisty drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. To danie, które mogłoby być serwowane w najlepszych restauracjach. Można je przyrządzić na specjalną okazję, ale przyznam, że ja czasem robię tę sałatkę tylko dla siebie i najbliższych, bez szczególnych okazji. Jest sycąca, zdrowa i obłędnie smaczna.
Dlaczego warto jeść kozi ser?
Kozi ser warto włączyć do diety nie tylko ze względu na smak i możliwości, jakie daje w kuchni, ale i na jego właściwości odżywcze. Jest lżej strawny niż ser krowi. Ma też mniej laktozy. Kozi ser jest bogaty w wapń, fosfor, witaminy A i D oraz białko, więc wspiera kości i mięśnie. Zawiera również korzystne kwasy tłuszczowe i probiotyki, które wspomagają pracę jelit. W porównaniu z serem krowim ma zwykle nieco mniej kalorii i tłuszczu, a jego wyrazisty smak sprawia, że wystarczy niewielka ilość, by dodać potrawie charakteru. Dzięki temu doskonale sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i w ciepłych daniach – od tostów po pieczone warzywa.
Jak zrobić sałatkę z kozim serem?
Nie powiem, że jest to ekspresowa sałatka z kozim serem, ponieważ wymaga nieco pracy: marynowanie cukinii, pieczenie sera, prażenie orzechów, smażenie buraków. Ale uwierzcie: po stokroć warto. W tym przepisie wszystko jest dopracowane idealnie. Ważna uwaga: ser pieczemy tuż przed podaniem sałatki: chodzi o to, aby był gorący i apetycznie się rozpływał. Jeśli szykujesz sałatkę dla gości, uszykuj wcześniej składniki, ale ser upiecz przed podaniem i wówczas też nakładaj od razu kompozycję sałatkową na talerze. Efekt wow gwarantowany.
Przepis: Sałatka z pieczonym kozim serem
Przepis na pyszną sałatkę autorstwa Leszka Wodnickiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 602 w każdej porcji
Składniki
- 3 gotowane buraki
- 1 mała cukinia
- 2 łyżki białego octu winnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 g szpinaku baby
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 200 g roladka kozia pleśniowa
- 100 g miodu
- 50 g masła
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię kroimy w podłużne plastry i marynujemy w 50 g oliwy z białym octem winnym ok. 30 minut. Na dressing mieszamy dokładnie trzepaczką 50 g oliwy z octem balsamicznym i szczyptą soli. Buraki kroimy w ćwiartki i smażymy na maśle. Dodajemy miód i karmelizujemy. Orzechy włoskie siekamy i prażymy na suchej patelni.
- Pieczenie seraSer kroimy w krążki i układamy na papierze do pieczenia. Polewamy miodem i pieczemy (funkcja grill) ok. 3-4 minut w temperaturze 240 St. C
- Robienie sałatkiNa talerzu układamy szpinak, a na nim marynowaną cukinię i karmelizowane buraki. Wyciągamy ser z piekarnika i kładziemy na sałatkę. Posypujemy prażonymi orzechami. Sałatkę skrapiamy dressingiem.
Gotową sałatkę można udekorować kwaśnymi listkami młodego szczawiu, szczawikiem zajęczym lub dowolnymi mikrolistkami czy kiełkami.
Czytaj też:
Ta surówka z pora zaskakuje smakiem i kolorami. Dorzuć tylko jedno warzywoCzytaj też:
Kroję cebulę i w 15 minut robię rozgrzewającą zupę. Składniki każdy ma w domu
