Kremowy deser z pistacjami to prawdziwe niebo w gębie! Tylko 10 minut pracy

Kremowy deser z pistacjami to prawdziwe niebo w gębie! Tylko 10 minut pracy

Dodano: 
Panna cotta pistacjowa
Panna cotta pistacjowa Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Do klasycznego deseru wystarczy dodać pistacje. Ten genialny deser robi się bardzo łatwo i można go podać na wiele sposobów.

Delikatny, zielonkawy kolor, wyraźny smak pistacji i kremowa konsystencja. Taka jest pistacjowa panna cotta: deser rozpustny, obłędnie smaczny, a jednocześnie łatwy do zrobienia.

Co to jest panna cotta?

Panna cotta to klasyczny włoski deser, którego nazwa dosłownie oznacza „gotowana śmietanka”. Powstaje z połączenia śmietanki (czasem z dodatkiem mleka – i taka wersja jest w naszym przepisie), cukru i żelatyny, które rozpuszcza się w ciepłej masie. Tak przygotowany deser odstawia się do stężenia w lodówce. Efekt? Delikatny, kremowy deser o gładkiej, lekko sprężystej konsystencji.

Jak zrobić pistacjową panna cottę?

Przy tym deserze kluczowym dodatkiem jest pasta pistacjowa. I tu warto postawić na jakość. Dobra pasta pistacjowa powinna mieć prosty skład – najlepiej, gdy zawiera wyłącznie 100% pistacji, bez dodatku cukru, oleju palmowego czy aromatów. To gwarancja naturalnego, intensywnego smaku orzechów i kremowej konsystencji. Kolor takiej pasty jest delikatnie zielonkawy, czasem z odcieniem beżu – zbyt jaskrawa zieleń zwykle świadczy o barwnikach. Warto też zwrócić uwagę na pochodzenie orzechów: najlepsze pochodzą z Sycylii lub z Turcji.

Potem już tylko wystarczy zagotować śmietankę z mlekiem i cukrem, rozpuścić żelatynę i połączyć masę z pastą pistacjową. Można to zrobić rózgą, ale jeśli chcesz mieć pewność, że deser będzie idealnie gładki, użyj blendera. Deser robi się ekspresowo, jednak trzeba uzbroić się potem w cierpliwość, ponieważ kremowa masa musi stężeć.

Przepis: Pistacjowa panna cotta

Pyszny, delikatny deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
679 w każdej porcji

Składniki

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka
  • 200 g pasty pistacjowej
  • 100 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na deserDo garnka wlej śmietankę i mleko, wsyp cukier. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu i mieszaj, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu 6-8 minut. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj pastę pistacjową i zblenduj całość, aby nie było grudek.
  2. Robienie deseruPrzelej deser do pucharków i odstaw do schłodzenia i całkowitego stężenia.

Jak podawać pistacjową panna cottę?

Deser warto dla przełamania słodyczy udekorować świeżymi owocami, np. malinami, borówkami czy wyfiletowanymi pomarańczami. Panna cottę można też udekorować świeżymi listkami mięty. Dla fanów bardzo słodkich deserów, doskonała będzie wersja z deserem udekorowanym dowolnymi pralinkami pistacjowymi i posypanym posiekanymi, niesolonymi pistacjami.

Czytaj też:
Z gotowego ciasta i słodkiej masy robię genialne ciastka. Rodzina wciąż się o nie dopomina
Czytaj też:
Dla tej karmelowej polewy piekę to ciasto w kółko. Znika ze stołu w chwilę

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl