To ciasto bez pieczenia zachwyca, a robię je z tanich składników. Poznaj przepis na proste Banoffee pie

To ciasto bez pieczenia zachwyca, a robię je z tanich składników. Poznaj przepis na proste Banoffee pie

Dodano: 
Banoffee pie
Banoffee pie Źródło: Shutterstock / Sky Motion
Ciasta bez pieczenia można przygotować z różnych składników np. serka mascarpone, śmietanki, galaretek, ale jedno z nich wyróżnia się wyglądem i smakiem. Jest to Banoffee pie, znane również jako Banoffi pie. Zachęcam do wypróbowania prostego przepisu.

Gdy nudzą mi się tradycyjne serniki na zimno, ciasta bez pieczenia o smaku popularnych batonów i galaretkowce-śmietanowce, to sięgam po przepis na kremowe Banoffee pie. To deser idealny nie tylko na upalne dni, a robię go bez większego wysiłku. Poniżej znajdziesz kilka ciekawostek na temat Banoffee pie i przepis w oryginalnej wersji.

Banoffee pie – co warto wiedzieć?

Banoffee pie to pochodzący z Anglii deser, który zdobył popularność na całym świecie, jednak w Polsce znany jest od niedawna. Jego nazwa wzięła się od głównych składników ciasta, czyli bananów oraz toffi. Banoffee pie zachwyca lekkością, słodkim smakiem i wyjątkową konsystencją.

Przepis powstał w 1971 roku w restauracji The Hungry Monk, znajdującej się w Jevington, w hrabstwie East Sussex i był inspirowany przepisem na pochodzący z kuchni amerykańskiej Blum’s Coffee Toffee Pie. Żeby wzbogacić smak ciasta, postanowiono dodać do niego owoce. Po kilku próbach okazało się, że z masą o smaku toffi najlepiej komponują się słodkie banany. W taki sposób powstało ciasto, które obecnie łączy spód z kruchych herbatników, masę kajmakową, plasterki bananów oraz bitą śmietanę z różnymi dodatkami np. kawą rozpuszczalną lub wiórkami czekolady.

Największą popularnością Banoffee pie cieszyło się na przełomie lat 80 i 90. ubiegłego wieku. Ten kultowy deser był podawany m.in. w najlepszych restauracjach w Anglii i Stanach Zjednoczonych.

Jak zrobić Banoffee pie?

Banoffee pie zrobisz z kilku niedrogich składników i możesz modyfikować przepis zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Spód robię z ciasteczek korzennych, które świetnie komponują się ze smakiem kajmaku i bananów. Wersję korzenną możesz zastąpić herbatnikami maślanymi lub kakaowymi, badź pełnoziarnistymi ciastkami zbożowymi.

Masę robię z gotowego kajmaku (puszka o wadze 500 g), co znacząco przyspiesza przygotowanie ciasta. Jeżeli masz odpowiednio dużo wolnego czasu oraz chęci, to możesz zrobić domowy kajmak z mleka skondensowanego i masła. Banoffee pie doskonale smakuje również z dodatkiem solonego karmelu, który dostępny jest w wielu supermarketach.

Banany do Banoffee pie nie powinny być zbyt miękkie oraz niedojrzałe. Idealne do tego deseru będą dojrzałe, ale umiarkowanie słodkie banany – poznasz je po intensywnie żółtej skórce bez brązowych plamek.

Warstwę śmietanową polecam przygotować ze śmietanki kremówki 36%, która nie wymaga długiego chłodzenia i bardzo rzadko sprawia niemiłe niespodzianki podczas przygotowywania masy – trzeba wyjątkowo się postarać, żeby zwarzyła się podczas ubijania. Korzystając ze śmietanki kremówki 30%, najlepiej schładzać ją przynajmniej przez 12 godzin i ubijać w mocno schłodzonym naczyniu.

Do dekoracji ciasta używam posiekanych orzechów oraz posiekanych wafelków czekoladowych. Możesz je zastąpić np. naturalnym kakao, wiórkami czekolady lub płatkami migdałów. Rozpoczynając przygotowywanie ciasta, miej na uwadze dość długi czas chłodzenia – nie jest to deser, który można przygotować 5 minut przed przyjściem gości.

Przepis: Banoffee pie

To ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale także efektownym wyglądem. Doskonale sprawdza się jako deser na co dzień i szczególne okazje. Składniki z tego przepisu wystarczą do tortownicy o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 3 duże banany

Na spód:

  • 400 g herbatników korzennych
  • 120 g masła

Na masę kajmakową:

  • 1 puszka kajmaku

Na bitą śmietanę:

  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 6 orzechów włoskich
  • 4-5 cienkich wafelków w czekoladzie

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie spodu ciastaHerbatniki zmiel na pył, korzystając z blendera kielichowego lub blendera ręcznego. Krusząc herbatniki ręcznym blenderem, przykryj miskę folią spożywczą, co pozwala uniknąć zabrudzenia okruszkami całej kuchni. Jeżeli nie masz blendera, to przełóż herbatniki do torebki strunowej i rozdrobnij je za pomocą wałka do ciasta. Masło roztop w garnku, uważając, żeby się nie przypaliło lub w kąpieli wodnej. Odstaw je, żeby przestygło, ale nie stało się zbyt gęste. Połącz pokruszone herbatniki ze stopionym masłem – masa na spód powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przełóż ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub kwadratowej formy z wyjmowanym spodem i wylep spód oraz brzegi, mocno uklepując masę z ciastek i masła. Wylepienie brzegów formy jest konieczne, żeby składniki nie spłynęły ze spodu po wyjęciu ciasta z formy. Formę z gotowym spodem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie bitej śmietanyŚmietanę kremówkę wlej do wysokiego naczynia ze szkła lub stali nierdzewnej. Ubijaj, stopniowo zwiększając obroty miksera, aż zacznie gęstnieć, a następnie dodaj ekstrakt waniliowy i stopniowo wsypuj cukier puder. Nie przerywaj ubijania, aż śmietana będzie miała bardzo gęstą konsystencję. Przykryj naczynie z bitą śmietaną folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Przygotowanie masy kajmakowej i bananówWlej wodę do niewielkiego rondelka i włóż do niej puszkę kajmaku. Za pomocą ostrego noża lub szpikulca zrób w wieczku dziurkę, a następnie podgrzewaj kajmak na małym ogniu przez 15 minut. Możesz również rozpuścić kajmak, przekładając zawartość puszki do rondelka i podgrzewając na małym ogniu, cały czas mieszając. Banany obierz i pokrój na plasterki o grubości 5-8 mm.
  4. Wykonanie i chłodzenieWyjmij z lodówki tortownicę ze schłodzonym spodem ciasta. Na spód wyłóż warstwę kajmaku i przykryj ją warstwą bananów. Na banany wyłóż bitą śmietanę i wyrównaj wierzch łopatką lub łyżką. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki, żeby stężało.
  5. Przygotowanie dodatkówOrzechy pozbaw łupinek, podziel na ćwiartki i podpraż na suchej patelni, a następnie posiekaj. Wafelki pokrój na mniejsze kawałki lub połam.

Jak podawać Banoffee pie?

Banoffee pie podawaj mocno schłodzone. Wcześniej udekoruj ciasto siekanymi orzechami i wafelkami kakaowymi w czekoladzie. Nie trzymaj zbyt długo Banoffee pie w temperaturze pokojowej. Najlepiej po wyłożeniu porcji deseru na talerzyki resztę włożyć od razu do lodówki.

Czytaj też:
Ten deser jest lekki i orzeźwiający dzięki 3 składnikom. Robię go 15 minut, a jest idealny na upał
Czytaj też:
Zrobiłam to ekspresowe ciasto z przepisu od teściowej. Nie spodziewałam się aż takiego efektu