Moja rodzina ostatnio oszalała na punkcie lekkiego deseru z jogurtu naturalnego, galaretki i owoców. Ja też go uwielbiam, bo jest bardzo smaczny, a na dodatek robię go w kwadrans. Potem pozostaje tylko czekać, aż całość stężeje w lodówce. Galaretkę i jogurt mam zwykle w domowych zapasach, a owoce biorę takie, jakie akurat mam pod ręką. Zwykle są to truskawki, maliny albo borówki.
Zalety lekkiego deseru z jogurtu, galaretki i owoców
Deser z jogurtu naturalnego, galaretki i owoców jest lekki i niskokaloryczny. Nie zawiera zbyt dużo cukru, ani tłuszczu, dlatego nie tuczy, a doskonale orzeźwia. Jogurt naturalny dostarcza wartościowego białka, wapnia i fosforu. Galaretka zaś kolagenu, który dobrze wpływa na stawy i ścięgna. Owoce stanowią doskonałe źródło błonnika, witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jednym słowem w takim deserze nie ma zbędnego, niezdrowego składnika. A całość przygotowuje się szybko i prosto.
Jak zrobić deser jogurtowy z galaretką i owocami?
Przygotowanie deseru jogurtowego należy zacząć od rozpuszczenia galaretki. Można to zrobić w tzw. międzyczasie, nawet kilka godzin przed planowanym przyrządzaniem deseru. Do deseru dodaje się bowiem zimną, tężejącą galaretkę.
Przepis: Deser jogurtowy z galaretką i owocami
Lekki deser na bazie jogurtu naturalnego, galaretki i sezonowych owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 galaretka winogronowa, cytrynowa lub krystaliczna
- 1 galaretka malinowa
- 1 szklanka malin
- 400 g jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie galaretek i malinJasną galaretkę rozpuść w ok. 1/4 szklanki wrzątku. Mieszaj ją do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Galaretkę malinową rozpuść w 1 szklance wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. Maliny zamroź.
- Przygotowanie deseruPołowę malin umieść na spodzie 4 miseczek deserowych. Zalej je połową galaretki, zastudź. Jogurt wymieszaj z jasną galaretką, rozlej do go miseczek, zastudź. Wierzch deserów posyp malinami, zalej pozostałą galaretką. Miseczki wstaw na kilka godzin do lodówki, by deser dobrze stężał.
Wskazówka: Smak galaretki warto dobrać do owoców dodawanych do deseru.
Lekki deser jogurtowy – wskazówki
Oto kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie tego deseru będzie jeszcze mniej kłopotliwe.
- W czasie upałów galaretkę należy rozpuszczać w mniejszej ilości wody, niż to zaleca producent. Dzięki temu lepiej się zetnie.
- Jeśli chcesz zrobić bardzo zwarty deser, dodaj do niego więcej mocniejszej galaretki. Ewentualnie wzmocnij ją dodatkową porcją żelatyny, np. 1-2 łyżeczkami na torebkę galaretki.
- Gdy rozpuszczona galaretka zastygnie, bez problemu możesz przywrócić jej płynną konsystencję. Wystarczy, że wstawisz ją na 30 sekund do mikrofalówki lub ogrzejesz naczynie w misce z ciepłą wodą.
- Deser będzie miał bardziej puszystą konsystencję, gdy jogurt połączysz z bitą śmietaną.
Czytaj też:
Zamiast wymyślnych deserów, na podwieczorek robię tę sałatkę. To istna bomba witaminowaCzytaj też:
Piekę kruchy spód i napełniam go kremem i owocami. Ta prosta tarta smakuje, że palce lizać