Zrobiłam to ekspresowe ciasto z przepisu od teściowej. Nie spodziewałam się aż takiego efektu

Zrobiłam to ekspresowe ciasto z przepisu od teściowej. Nie spodziewałam się aż takiego efektu

Dodano: 
Sernik na zimno
Sernik na zimno Źródło:Shutterstock / PawelKacperek
Wiosna i lato to doskonały czas, by zrobić sernik na zimno. Jego temperatura sprawia, że ciasto to zjada się z prawdziwą przyjemnością. Dziś proponuję wam mocno owocową wersję tego deseru.

Serniki kochamy w każdej postaci, jednak latem najchętniej zjadamy serniki na zimno. Wyjęte prosto z lodówki orzeźwiają, jak mało co, a przy okazji zaspokajają ochotę na słodkie. Dziś zrobimy sernik z przepisu od mojej teściowej. Nie będzie w nim truskawek, a wiśnie i agrest, których zawsze ma pod dostatkiem, bo rosną u niej w ogrodzie. O tej porze oczywiście używa mrożonych, czasem też z kompotu. Spód do sernika tym razem nie będzie się składał wyłącznie z biszkoptów. Będzie grubszy i pożywniejszy dzięki wilgotnej masie.

Jak zrobić spód do sernika na zimno?

Sernik na zimno można zrobić bez spodu, jednak jego krojenie i nakładanie na talerzyki jest o wiele trudniejsze. A nie trzeba wkładać zbytniego wysiłku, by sernik miał spód. Wystarczy dno formy wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Ciastka można też skruszyć w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Będzie wtedy wyglądał niemal, jak pieczony z kruchego ciasta.

Moja teściowa ma jeszcze ciekawszy pomysł na spód do sernika na zimno. Robi go z dwóch warstw biszkoptów, które przekłada masą z kaszy manny i owoców. Muszę przyznać, że całość smakuje naprawdę znakomicie i podobnie się prezentuje.

Jak zrobić sernik na zimno z przepisu od teściowej?

Moja teściowa, jak już robi ciasto, to tylko duże i solidne. Chyba dlatego postawiła na dwie warstwy biszkoptów przełożonych masą z musu jabłkowego i kaszy manny. I choć sama zwykle kładę po prostu warstwę biszkoptów, to ta wersja wyszła zaskakująco smaczna.

Przepis: Sernik na zimno na podwójnym spodzie

Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów i musu jabłkowego z galaretką wiśniową

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g okrągłych biszkoptów
  • 1/2 słoika prażonych jabłek
  • 2 łyżki kaszy manny

Na masę serową:

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Na wierzch:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1,5 szklanki wiśni mrożonych lub z kompotu
  • 0,5 szklanki agrestu mrożonego lub z kompotu (można pominąć)

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie galaretkiGalaretki wiśniowe wsyp do 600 ml wrzątku. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie spoduMus jabłkowy umieść w rondelku, podgrzewaj, aż zrobi się gorący. Wtedy wsyp do niego kaszę mannę, wymieszaj i gotuj na niedużym ogniu kilka minut, aż kasza zestali mus. Masę lekko przestudź. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Jej dno wyłóż warstwą biszkoptów, posmaruj musem z kaszą, przykryj drugą warstwą biszkoptów. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. Przygotowanie masy serowejŻelatynę namocz w 5-6 łyżkach zimnej wody. Podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Twaróg zmiksuj z cukrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym. Twaróg zmiksuj z żelatyną, a potem delikatnie wymieszaj z ubitą śmietanką.
  4. Wykańczanie sernikaMasę serową wyłóż na biszkoptowy spód, wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do lodówki, by masa stężała. Na wierzchu rozłóż wiśnie i agrest. Owoce zalej tężejącą galaretką. Sernik przykryj folią spożywczą, wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze się zestalił.

Wskazówka: Jeśli chcesz przyspieszyć tężenie galaretki, na wierzchu ciasta możesz rozłożyć mrożone owoce.

Jakie inne owoce pasują do sernika na zimno?

Chyba najpopularniejszymi owocami używanymi do sernika na zimno są truskawki. I rzeczywiście w sezonie warto po nie sięgnąć, po są aromatyczne i pięknie prezentują się po przekrojeniu. Jednak jak widać, inne owoce równie dobrze sprawdzą się w serniku na zimno. I wcale nie muszą być świeże. Można do tego celu wykorzystać owoce mrożone, a nawet z kompotu, pod warunkiem, że są jędrne.

Jakie owoce można więc ułożyć na serniku oprócz truskawek, wiśni i agrestu? Dobrze sprawdzą się: borówki, pokrojone brzoskwinie, winogrona bez pestek, a także maliny i jagody. Jeśli lubicie kwaśne, wyraziste smaki, możecie sięgnąć po kolorowe porzeczki.

Czytaj też:
Uwielbiam galaretkowy sernik na zimno. Robię go szybko, a jeszcze szybciej znika z talerzyków
Czytaj też:
Ten sernik na zimno z wiaderka robię wiosną i latem. Zmieniam tylko owoce

Źródło: smaki.pl