Prosty sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na szybkie ciasto

Prosty sernik z wiaderka, który zawsze się udaje. Sprawdzony przepis na szybkie ciasto

Dodano: 
Sernik z wiaderka
Sernik z wiaderka Źródło:Shutterstock / rontav
Sernik z wiaderka bez spodu, bez mąki i bez ubijania piany z białek. To mój najlepszy przepis na proste ciasto z gotowego twarogu do serników.

Sernik z wiaderka to proste ciasto, którego przygotowanie zajmie ci dosłownie 10 minut. Bez oddzielania białek od żółtek, bez robienia spodu – tak naprawdę wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Sama zawsze mam w lodówce wiaderko twarogu do serników, bo wystarczy do niego dodać kilka podstawowych składników i przepyszne ciasto jest gotowe. Minus? Czekanie, aż sernik ostygnie, ale przyznam, że osobiście zawsze zaczynam kroić go wcześniej.

Prosty sernik z wiaderka – jak zrobić?

Ser z wiaderka to twaróg już zmielony i kremowy, dlatego można go od razu wykorzystać do zrobienia ciasta. Sernik z wiaderka z tego przepisu jest najprostszy z możliwych.

Przepis: Sernik z wiaderka

Najprostszy przepis na sernik z wiaderka

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 5 jaj
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówMasło rozpuść i przestudź. Zmiksuj jajka z cukrem i dodaj resztę składników. Miksuj na wolnych obrotach aż do ich połączenia.
  2. Pieczenie sernikaPrzełóż masę do wyłożonej papierem formy do pieczenia. Piecz sernik ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotowy sernik należy ostudzić i włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Jeśli nie możesz tyle wytrzymać, pamiętaj, że zaraz po upieczeniu sernik może mieć dość luźną konsystencję. Sernik z wiaderka można udekorować cukrem pudrem albo polewą czekoladową.

Sernik z wiaderka bez ubijania białek wychodzi kremowy, ale jest dość zwarty. Jeśli lubisz bardzo puszyste serniki, zmiksuj żółtka z cukrem, dodaj ser z wiaderka, budyń i rozpuszczone masło, a na koniec wmieszaj delikatnie ubitą pianę z białek. W takiej wersji możesz do przepisu wykorzystać więcej jaj (6-8).

Aromatu sernikowi dodaje budyń waniliowy, ale możesz do masy sernikowej dodać jeszcze ziarenka wanilii lub ekstrakt waniliowy, ale też np. skórkę otartą z pomarańczy lub cytryn.

Co zrobić, żeby sernik z wiaderka nie opadał?

Sernik z wiaderka nie lubi gwałtownych zmian temperatury. Dlatego – jeśli chcesz mieć w miarę płaski sernik, bez zapadniętego środka i dużo wyższych brzegów – podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek, a kiedy będzie już upieczony, wyłącz piekarnik i otwórz częściowo drzwiczki, dając ciastu powoli ostygnąć.

Czytaj też:
Zielony sernik ze szpinakiem. To jeden z moich najlepszych przepisów
Czytaj też:
Ania Starmach podała swój przepis na sernik baskijski. „Naprawdę banalne”

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl