Ten sernik na zimno z wiaderka robię wiosną i latem. Zmieniam tylko owoce
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Ten sernik na zimno z wiaderka robię wiosną i latem. Zmieniam tylko owoce

Dodano: 
Sernik na zimno
Sernik na zimno Źródło:Shutterstock / Joanna 12
Moja rodzina uwielbia serniki. A wiosną i latem jadłaby ciągle sernik na zimno. Dlatego maksymalnie uprościłam przepis i teraz ten deser robię ekspresowo z sera z wiaderka i kilku dodatków.

Serniki są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Mało które ciasto dostarcza bowiem tylu składników odżywczych, jak właśnie ten deser. Jest bogaty w białko, wapń i fosfor, a przy tym zawiera mało cukru i tłuszczu. Serniki mają też tę zaletę, że można je przygotować na wiele sposobów. Piecze się je na kruchym lub ciastkowym spodzie, robi bez spodu, a także przygotowuje serniki na zimno. Te ostatnie są bardzo orzeźwiające, dlatego największym powodzeniem cieszą się wiosną i latem.

Przepis na szybki sernik na zimno z wiaderka

Sernik na zimno można zrobić na kilka sposobów. Ja jednak przyrządzam go w najprostszej wersji. Sięgam po gotowy ser z wiaderka i mieszam z kilkoma dodatkami. Deser jest bardzo smaczny, a ja nie tracę dużo czasu na jego przygotowanie. Do dekoracji wykorzystuję zwykle owoce sezonowe. Doskonale sprawdzają się tu truskawki, borówki amerykańskie, maliny, jagody.

Przepis: Sernik z wiaderka na zimno

Szybki sernik z wiaderka na zimno z biszkoptami, owocami i galaretką

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
245 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg sera (twarogu sernikowego) z wiaderka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ok. 100 g biszkoptów
  • 450 g truskawek mrożonych lub świeżych

Sposób przygotowania

  1. Rozpuszczanie galaretki i żelatynyGalaretkę wsyp do 1/2 l gorącej wody i mieszaj tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw ją, by wystygła. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje lekko ją podgrzej, aby się rozpuściła, wystudź.
  2. Przygotowanie formyTortownicę lub inną sporą formę wyłóż folią spożywczą albo papierem do pieczenia. Dno wyłóż biszkoptami.
  3. Przygotowanie masy serowejSer z wiaderka przełóż do miski. Dodaj do niego śmietankę, cukier puder i wanilinowy, wymieszaj łyżką. Połącz z zimną żelatyną.
  4. Wykańczanie sernikaPrzygotowaną masę serową wyłóż na biszkopty, wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do lodówki, by masa stężała. Na wierzchu ułóż owoce (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), zalej je gęstniejącą galaretką, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Wskazówka: Spód do sernika z wiaderka na zimno można też przygotować z herbatników jasnych lub ciemnych.

W jaki sposób spulchnić masę serową?

Najprostsza wersja sernika na zimno przewiduje jedynie wymieszanie składników, co można zrobić nawet łyżką. Jeśli jednak marzy ci się nieco lżejszy i bardziej puszysty sernik, dodaj do niego ubitą na sztywno śmietankę. By śmietanka nie opadła, najpierw połącz ser z wiaderka z rozpuszczoną żelatyną lub tężejącą galaretką i pozostałymi składnikami, a dopiero potem delikatnie wymieszaj go z ubitą śmietanką. Deser będzie naprawdę puszysty i lekki.

Jak można udekorować sernik na zimno?

Sernik na zimno najczęściej obkłada się owocami świeżymi, mrożonymi lub z puszki, a potem zalewa tężejącą galaretką. Można też jednak polać go podduszonymi owocami, posypać startą czekoladą albo pokruszonymi herbatnikami. Wszystko zależy od waszych upodobań i pomysłowości.

Czytaj też:
Ten sernik zachwyca delikatnością i rozpływa się w ustach. Sekretem przepisu jest nietypowy ser
Czytaj też:
Ten sernik to mistrzostwo świata. Niezwykły spód sprawi, że goście będą się bić o ostatnią porcję