Większość z nas gotuje ziemniaki źle. Ta jedna rzecz decyduje o smaku i witaminach

Większość z nas gotuje ziemniaki źle. Ta jedna rzecz decyduje o smaku i witaminach

Dodano: 
Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków Źródło: Pixabay / bluebudgie
Ugotowanie ziemniaków nie jest niczym trudnym, a jednak spora część osób robi to źle. Niestety, przez ten błąd wychodzą gorsze, co może mieć też konsekwencje. Warto więc wiedzieć, jak go nie popełniać.

Jak gotować ziemniaki, żeby były smaczne i zdrowe? To wcale nie takie oczywiste. Na pytanie, czy najlepiej zalać je zimną wodą czy wrzątkiem, wiele osób da różne odpowiedzi. A jak powinno się robić naprawdę?

Jak ugotować ziemniaki – w zimnej czy gorącej wodzie?

Popularną metodą ich przyrządzania jest gotowanie od zimnej wody. Wiele osób postępuje tak z wygody tylko dlatego, że obiera je wcześniej i zalewa wodą, by nie ciemniały. Potem wystarczy tylko podpalić gaz pod garnkiem. Sama długo tak robiłam, ale głównie dlatego, że znałam dokładny czas podgrzewania i nie chciałam niczego zmieniać.

Tymczasem moment wrzucenia ziemniaków do wody ma kluczowe znaczenie dla ich wartości odżywczych i konsystencji. Jak się okazuje, sposobem zalecanym przez współczesnych dietetyków, jak i stare książki kucharskie, jest wkładanie ich do gorącej wody.

Jaką wodą zalewa się ziemniaki?

Woda do ich gotowania powinna być wrząca. Można najpierw zagotować ją w garnku i osolić, a potem dodać kartofle. Jeśli wcześniej się moczyły, najlepiej osączyć je i zalać wrzątkiem z czajnika, a sól dodać, gdy zaczną bulgotać.

W ten sposób bulwy nie tylko gotują się krócej, ale też bardziej równomiernie. Dzięki temu istnieje mniejsze ryzyko, że staną się wodniste. Co jednak najważniejsze, pozwala to zmniejszyć utratę związków mineralnych i witaminy C. Przy dłuższym ogrzewaniu jest wypłukiwana w większych ilościach, a jednocześnie rozkładana przez ziemniaczane enzymy. Zanim zostaną podgrzane i stracą aktywność, sporej części cennego związku już nie ma.

Choć różne źródła podają inne straty witaminy C, gotowanie od wrzątku może zmniejszać je nawet kilkukrotnie, a pomaga w tym dodatek soli. Ma to ogromne znaczenie, bo kartofle jemy w sporych ilościach, przez co stanowią ważne źródło tej witaminy w diecie. Nieprawidłowe przygotowanie może więc przyczyniać się do jej niedoborów.

Kiedy gotować ziemniaki od zimnej wody?

Pomimo zaleceń są sytuacje, w których wrzucenie kartofli do zimnej wody przyniesie dobre rezultaty. Dotyczy to zwłaszcza ziemniaków w mundurkach, bo skórki ograniczają wypłukiwanie substancji odżywczych.

Ten sposób może być też lepszy w przypadku dużych obranych sztuk w całości, bulw starych oraz bardzo mączystych. Zimna woda ułatwia równomierne przenikanie do środka ciepła i soli, co pozwala uniknąć sytuacji, gdy z wierzchu są zbyt miękkie, a wewnątrz wciąż pozostają twarde i bez smaku.

Czytaj też:
10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktu
Czytaj też:
Nigdy więcej kiełkujących ziemniaków! Sprawdź trzy proste zasady przechowywania