Nigdy więcej kiełkujących ziemniaków! Sprawdź trzy proste zasady przechowywania

Nigdy więcej kiełkujących ziemniaków! Sprawdź trzy proste zasady przechowywania

Dodano: 
Ziemniaki
Ziemniaki Źródło: Pixabay / eKokki
Jak przechowywać ziemniaki, by nie pojawiły się na nich kiełki? Dopiero niedawno dowiedziałam się, że spełnienie trzech prostych warunków wystarczy. Sprawdź jakich, a unikniesz niespodzianek.

Ziemniaki to jeden z podstawowych składników w kuchni, stanowiący składnik wielu dań. Przechowywanie warzywa może jednak stanowić pewne wyzwanie. By długo cieszyły smakiem, trzeba bowiem spełnić trzy warunki. W przeciwnym wypadku spotka nas niemiła niespodzianka w postaci kiełkujących ziemniaków.

Dlaczego ziemniaki kiełkują?

Jednym z „problemów”, jakie możesz mieć z ziemniakami, jest ich kiełkowanie. Na taki stan warzywa wpływają trzy czynniki – zbyt wysoka temperatura, oraz obecność wilgoci i światła. Dobrym miejscem do ich przechowywania nie będzie zatem kuchenny blat, gdzie narażone są co najmniej na ciepło i działanie słońca. Jeśli taki stan potrwa dłużej, ziemniaki prędko zaczną wytwarzać niepożądane „ogonki”.

Bulwy z kiełkami obfitują niestety w solaninę – toksyczną substancję wywołującą u ludzi silne zatrucia pokarmowe. Jeśli więc znalazłaś w swoich zapasach takie sztuki, koniecznie usuń kiełki wraz z niewielką częścią ziemniaka, która do nich przylega. Tak potraktowane możesz jeszcze upiec lub ugotować. Najlepiej jednak zapobiegać pojawianiu się kiełków.

Jak przechowywać ziemniaki, by nie kiełkowały?

Odpowiednie do przechowywania ziemniaków miejsce powinno spełniać trzy warunki: musi w nim być chłodno, ciemno oraz sucho. Optymalna będzie zatem piwniczka, w której panuje temperatura w przedziale 4-10 stopni Celsjusza.

Jeśli nią nie dysponujesz, nie wkładaj jednak ziemniaków do lodówki. Tam niestety zwykle jest chłodniej i odbije się to na smaku bulw, które staną się nieprzyjemnie słodkie. Obecna jest też wilgoć, która może sprzyjać psuciu się warzywa. Kiepskim pomysłem będzie też trzymanie ziemniaków w pojemniku ustawionym w kuchennej szafce czy szufladzie. Trudno tam o wspomniany już wcześniej przewiew, co może poskutkować pleśnieniem warzywa.

Jeśli nie masz w domu dobrego miejsca do trzymania większych ilości ziemniaków, po prostu kupuj ich mniej i zużywaj na bieżąco. Każdorazowo po przyniesieniu warzywa do domu, wyjmuj je z torebki foliowej, jeśli zostały w nią zapakowane, a nic nie powinno cię zaskoczyć.

Czytaj też:
Jak ugotować ziemniaki, aby zachwycały smakiem i zachowały wartości odżywcze? Pamiętaj o jednym, często pomijanym szczególe
Czytaj też:
Pieczone ziemniaki nigdy nie smakowały tak dobrze. Potrzebujesz wykałaczkę i masło

Źródło: Smaki.pl