10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktu

10 minut i ziemniaki będą ugotowane. Wystarczy, że dodasz łyżkę tego produktu

Dodano: 
Gotowanie ziemniaków
Gotowanie ziemniaków Źródło:Shutterstock / Vaclav Sonnek
Są u nas niewątpliwie najpopularniejszym dodatkiem do obiadu. Jak jednak szybko ugotować ziemniaki? Okazuje się, że pewne triki potrafią skrócić czas gotowania ziemniaków do 10 minut. Warto je poznać.

W wielu polskich domach trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Co prawda ugotowanie ryżu, kaszy czy makaronu jest mniej kłopotliwe i szybsze, jednak przyzwyczajenia smakowe biorą górę. Chwytamy więc za nóż i obieramy ziemniaki, a potem płuczemy je i gotujemy. Często jednak, przygotowując obiad, zapominamy, żeby w odpowiednim czasie nastawić ziemniaki. Efekt jest taki, że np. kotlety są już gotowe i stygną, a ziemniaki pozostają twarde. Czy jest jakiś sposób, by przyspieszyć ten proces? Jak można szybko ugotować ziemniaki? Wystarczy dodać do nich łyżkę popularnego produktu, ale są też inne sposoby pozwalające skrócić czas gotowania.

Jak szybko ugotować ziemniaki?

Na czas potrzebny do ugotowania ziemniaków wpływa kilka elementów. Warto więc poprawić każdy z nich, by maksymalnie skrócić czas gotowania.

  • Po pierwsze ziemniaki należy pokroić w miarę drobno, np. w kostkę. Jeśli uważasz, że nie będą wyglądały elegancko na talerzu, po ugotowaniu możesz je wytłuc lub przerobić na puree. Drobno pokrojone ziemniaki miękną o wiele szybciej niż te gotowane w całości.
  • Pokrojone ziemniaki warto wrzucić na wrzątek. Tak naprawdę jest to nie tylko sposób na szybsze ugotowanie ziemniaków, ale też na to, by zachowały więcej składników odżywczych i były smaczniejsze.
  • Sól spowalnia gotowanie się ziemniaków i sprzyja wymywaniu z nich cennych składników. Dlatego lepiej dodawać ją pod koniec gotowania.

Masło skraca czas gotowania ziemniaków

Choć niektórym wyda się to dziwne, to do gotujących się ziemniaków warto dodać łyżkę masła. Tłuszcz ten znacznie skróci czas potrzebny do ugotowania się ziemniaków. Jak działa masło? Tłuszcz pokrywa cienką warstwą powierzchnię wody, w której gotują się ziemniaki. Dzięki temu woda nie wykipi, a płyn osiągnie nieco wyższą temperaturę i szybciej zmiękczy pokrojone bulwy. Masło przy okazji poprawi też smak i konsystencję ziemniaków, a także nada im delikatności.

Czytaj też:
Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację
Czytaj też:
Placki ziemniaczane wyjdą chrupiące. Pamiętaj o tej czynności podczas przygotowywania masy ziemniaczanej

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl