Mętnienie i gazowanie ogórków oraz innych kiszonek to efekt pracy bakterii kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Te mikroorganizmy przekształcają cukry obecne w ogórkach w kwas mlekowy. Podczas tego procesu powstają gazy i osad – dlatego sok w słoiku może zmętnieć i gazować. To całkowicie naturalny proces i dowód na to, że bakterie kwasu mlekowego robią swoją robotę!
Naturalne oznaki prawidłowej fermentacji ogórków kiszonych
Już po kilku dniach kiszenia ogórków sok może stać się mętny, co świadczy o namnażaniu się bakterii kwasu mlekowego. Bąbelki gazu, a także charakterystyczne syczenie po otwarciu słoika, beczki lub kamionkowego naczynia świadczy o obecności dwutlenku węgla, który jest produktem ubocznym procesu fermentacji.
Na samym początku procesu fermentacji na powierzchni płynu może pojawić się tzw. kożuch fermentacyjny w formie białego nalotu, który również nie jest oznaką psucia się ogórków. Kożuch znika samoistnie i nie wpływa na walory smakowe oraz wartości odżywcze kiszonki.
Jakie ogórki kiszone nie nadają się do spożycia?
Choć mętnienie i gazowanie to dobry znak, warto zwrócić uwagę na inne zmiany, które mogą świadczyć o tym, że ogórki się zepsuły. Są to np.:
-
nietypowy zapach – jeśli wyczuwasz intensywny, bardzo nieprzyjemny, gnilny zapach, to ogórki nie nadają się do spożycia;
-
pleśń na powierzchni solanki – nietrudno odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego. Ma ona najczęściej zielony, szarawy lub czerwonawy kolor i nieprzyjemny zapach;
-
zmiana konsystencji – jeżeli ogórki stały się miękkie i zaczęły się rozpadać, to oznacza, że proces fermentacji nie przebiega w prawidłowy sposób i przetwory nadają się do wyrzucenia.
Jak uniknąć psucia się ogórków kiszonych?
Jeżeli chcesz zmniejszyć ryzyko psucia się kiszonek, to:
-
pamiętaj o starannym przebraniu i umyciu warzyw oraz wyparzeniu słoików i zakrętek,
-
używaj przegotowanej wody i soli kamiennej niejodowanej, zachowując proporcje: 1 łyżka soli na 1 litr wody,
-
sprawdź szczelność słoików po zamknięciu,
-
przechowuj przetwory w chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła.
Czytaj też:
Wszyscy traktują go jak pospolity chwast, a ja zbieram garściami. Jest pyszny i pełen witaminCzytaj też:
To najzdrowsza kawa, jaką znam. Nie podrażnia żołądka i dobrze działa na jelita