Jajka to jeden z lepszych wyborów, jeśli chodzi o śniadanie. Są zdrowe i pełne wartościowych składników i można przygotować je na wiele sposobów. Niektórzy gotują je na miękko, inni na twardo, jeszcze inni smażą jajecznicę. W moim domu największym wzięciem cieszy się ostatnio szakszuka z zielonym warzywem. Wy też powinniście jej spróbować.
Co to jest szakszuka?
Słowo „szakszuka” z języka arabskiego znaczy „mieszanka”. Słowem tym określa się potrawę pochodzącą z kuchni bliskowschodniej i północnoafrykańskiej, a której nieodzownym składnikiem są jajka. Gotuje się je w sosie warzywnym, który zazwyczaj przygotowuje się z cebuli, papryki i pomidorów. Całość doprawia się aromatycznymi przyprawami, np. kuminem, kolendrą, chili. Potrawę tę serwuje się zwykle na śniadanie, choć można ją też podać na lekki obiad.
Jak zrobić szakszukę z zielonym warzywem?
Zielona wersja szakszuki opiera się na warzywach liściastych. Można ją przygotować np. na jarmużu, ale ja zwykle sięgam po szpinak. Może być świeży w postaci całych liści lub posiekanych albo mrożony. Na patelni najpierw podsmażam cebulę, a potem dodaję szpinak i czosnek i całość podsmażam.
Po doprawieniu, do sosu wybijam ostrożnie jajka, a potem całość podgrzewam pod przykryciem, by białka się ścięły, a żółtka pozostały półpłynne. Taka szakszuka nie tylko apetycznie się prezentuje, ale też doskonale smakuje.
Przepis: Zielona szakszuka
Szpinakowa szakszuka na śniadanie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- arabska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 200 g świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie warzywNa niedużej patelni rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj opłukany, posiekany szpinak, podsmaż, aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
- Dodawanie jajekW szpinaku zrób 4 wgłębienia. Wybij w nie ostrożnie jajka. Patelnię przykryj, całość podgrzewaj ok. 3-5 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną lekko płynne.
Jak podać szakszukę?
Szakszukę serwuje się, gdy jest jeszcze gorąca. Można ją postawić na stół na patelni, tak by każdy mógł sobie nakładać, ile chce. Przed podaniem szakszukę można posypać posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, kolendrą, a nawet pokruszonym serem feta. Do potrawy podaje się pieczywo, np. chleb, bagietkę, pitę.
Czytaj też:
To jeden z najlepszych farszów do naleśników. Robię go z dwóch prostych składnikówCzytaj też:
Ten ser w PRL był prawdziwym rarytasem. Zrób z niego prostą pastę na kanapki, a każdy będzie prosił o przepis
