Najszybszym daniem z kurczaka jest potrawa z patelni przygotowana z fileta z kurczaka. Jednak bardzo łatwo przygotujecie też pieczone kawałki kurczaka. Mięso wystarczy tylko przyprawić, dodać ewentualnie warzywa i wstawić do piekarnika. Można więc powiedzieć, że takie danie robi się samo lub robi je za nas piekarnik. I rzeczywiście, ten sposób przyrządzania potraw nie wymaga od nas zbyt dużej uwagi.
Jak przygotować kurczaka do pieczenia?
Mięso kurczaka np. udka, pałki, skrzydełka przed pieczeniem trzeba opłukać, osuszyć i przyprawić. Dobór przypraw jest dowolny, ale jeśli nie macie pomysłu czym doprawić to mięso, zawsze bezpiecznie jest sięgnąć po sól, pieprz, czosnek i paprykę. Teraz mięso warto odstawić na co najmniej 2 godziny w chłodne miejsce, by przeszło przyprawami. Potem można je od razu wstawić do piekarnika lub wcześniej jeszcze zrumienić na patelni. Ten drugi sposób zapewnia, że kawałki mięsa będą bardziej apetyczne i bardziej soczyste.
Jak zrobić proste danie z kurczaka?
Przygotowanie tego prostego dania z kurczaka zaczynam od przyprawienia mięsa i odstawienia go na 1-2 godziny. Po tym czasie kawałki rumienię na patelni, przekładam do naczynia do zapiekania i obkładam warzywami. Jakimi? O tej porze roku są to zwykle: kolorowa papryka, marchewka, cebula. Teraz całość wstawiam do piekarnika na ok. 50-60 minut, a w tym czasie szykuję dodatki do obiadu.
Przepis: Kurczak pieczony z warzywami
Kawałki kurczaka pieczone z papryką, marchewką i cebulą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 6 porcji kurczaka, np. ud
- papryka mielona słodka i ostra
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 papryki czerwone
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kurczakaPorcje kurczaka opłucz, osusz, natrzyj przyprawami i olejem. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso zrumień na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dodawanie warzywPapryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Marchewki obierz, pokrój w grubsze talarki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Warzywami posyp kurczaka.
- PieczenieNaczynie z kurczakiem i warzywami przykryj. Całość wstaw do piekarnika o temperaturze 200 stopni Celsjusza i piecz ok. godzinę.
Jak podać pieczonego kurczaka?
Kawałki pieczonego kurczaka i warzywa doskonale będą smakować podane np. z pieczonymi ziemniakami, z frytkami czy z gotowanym ryżem. Dobrze też sprawdzi się kuskus czy kasza jęczmienna. Do obiadu warto też podać porcję surówki. Doskonale będą pasować np. surówka z marchewki, surówka z kapusty białej czy pekińskiej.
Czytaj też:
Zawsze wychodzi soczysta. Piekę pierś z kurczaka z owocem, którego nikt się nie spodziewaCzytaj też:
Ten kurczak to u mnie hit rodzinnych spotkań. Do środka wkładam farsz rodem z PRL
