Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Przygotowywana z aromatycznych, zmielonych ziaren doskonale pobudza i jest pełna aromatu. Jednak ma też liczne wady. Dlatego ja często do śniadania nie piję klasycznej małej czarnej, a jej zdrowszy odpowiednik, czyli kawę zbożową.
Z czego jest robiona kawa zbożowa?
Kawę zbożową, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z ziaren zbóż, np. jęczmienia, żyta, pszenicy. By miały wyrazisty smak, są poddawane prażeniu. Kawa ta często też zawiera dodatek cykorii, buraka cukrowego czy korzenia mniszka lekarskiego, a także żołędzi, kozieradki czy łubinu. Składniki te mają za zadanie nadać kawie zbożowej smaku i aromatu zbliżonego do kawy naturalnej.
Jakie zalety ma kawa zbożowa?
Kawa zbożowa to zdrowa alternatywa dla kawy naturalnej. A to dlatego, że nie zawiera kofeiny, która działa pobudzająco i u niektórych osób wywołuje kołatanie serca, rozdrażnienie i podniesione ciśnienie krwi. Ten zbożowy produkt poza tym jest łagodny dla żołądka, a na dodatek bogaty w błonnik, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Warto też wspomnieć o inulinie, czyli wielocukrze o działaniu prebiotycznym, który wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto kawa zbożowa zawierająca cykorię ma niski indeks glikemiczny i może regulować poziom cukru we krwi. Nie wypłukuje też z organizmu magnezu, ani wapnia. Z powyższych powodów kawę zbożową mogą pić nawet dzieci i kobiety w ciąży.
Jak parzyć kawę zbożową?
Kawa zbożowa dostępna jest w kilku wersjach. Najszybsza do przyrządzenia jest kawa instant, którą wystarczy rozmieszać w gorącej wodzie. Mieloną kawę zbożową najlepiej jest zalać zimną wodą, zagotować i podgrzewać przez 2-3 minuty. Można ją też parzyć w ekspresie przelewowym, niczym klasyczna kawę.
Czytaj też:
Jedna łyżeczka na filiżankę. Tyle wystarczy, by kawa stała się o wiele zdrowszaCzytaj też:
Kawa z tym dodatkiem zadziała niczym spalacz tłuszczu. Wystarczy niewielka ilość