To najzdrowsza kawa, jaką znam. Nie podrażnia żołądka i dobrze działa na jelita

To najzdrowsza kawa, jaką znam. Nie podrażnia żołądka i dobrze działa na jelita

Dodano: 
Filiżanka kawy
Filiżanka kawy Źródło: Shutterstock / New Africa
Zastanawiacie się, jaki napój wypić do śniadania? Wiele osób sięgnie po herbatę lub kawę. Ja należę do tych drugich, jednak moja kawa jest lepsza od innych, bo ma same zalety. Polecam ją wszystkim, którzy mają podrażniony żołądek lub wysokie ciśnienie.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Przygotowywana z aromatycznych, zmielonych ziaren doskonale pobudza i jest pełna aromatu. Jednak ma też liczne wady. Dlatego ja często do śniadania nie piję klasycznej małej czarnej, a jej zdrowszy odpowiednik, czyli kawę zbożową.

Z czego jest robiona kawa zbożowa?

Kawę zbożową, jak sama nazwa wskazuje, przygotowuje się z ziaren zbóż, np. jęczmienia, żyta, pszenicy. By miały wyrazisty smak, są poddawane prażeniu. Kawa ta często też zawiera dodatek cykorii, buraka cukrowego czy korzenia mniszka lekarskiego, a także żołędzi, kozieradki czy łubinu. Składniki te mają za zadanie nadać kawie zbożowej smaku i aromatu zbliżonego do kawy naturalnej.

Jakie zalety ma kawa zbożowa?

Kawa zbożowa to zdrowa alternatywa dla kawy naturalnej. A to dlatego, że nie zawiera kofeiny, która działa pobudzająco i u niektórych osób wywołuje kołatanie serca, rozdrażnienie i podniesione ciśnienie krwi. Ten zbożowy produkt poza tym jest łagodny dla żołądka, a na dodatek bogaty w błonnik, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii. Warto też wspomnieć o inulinie, czyli wielocukrze o działaniu prebiotycznym, który wspomaga rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto kawa zbożowa zawierająca cykorię ma niski indeks glikemiczny i może regulować poziom cukru we krwi. Nie wypłukuje też z organizmu magnezu, ani wapnia. Z powyższych powodów kawę zbożową mogą pić nawet dzieci i kobiety w ciąży.

Jak parzyć kawę zbożową?

Kawa zbożowa dostępna jest w kilku wersjach. Najszybsza do przyrządzenia jest kawa instant, którą wystarczy rozmieszać w gorącej wodzie. Mieloną kawę zbożową najlepiej jest zalać zimną wodą, zagotować i podgrzewać przez 2-3 minuty. Można ją też parzyć w ekspresie przelewowym, niczym klasyczna kawę.

Czytaj też:
Jedna łyżeczka na filiżankę. Tyle wystarczy, by kawa stała się o wiele zdrowsza
Czytaj też:
Kawa z tym dodatkiem zadziała niczym spalacz tłuszczu. Wystarczy niewielka ilość

Źródło: smaki.pl